15 хил. протестираха в Брюксел срещу строгите икономии в ЕС

Петнадесет хиляди работници от цяла Европа излязоха днес на шествие пред институциите на ЕС в Брюксел, за да отправят ясно послание към лидерите, че не бива държавите да се връщат към строгите бюджетни икономии.

В протестната акция, организирана от Европейската конфедерация на профсъюзите, се включиха членове на синдикати от 30 държави. В демонстрацията “Заедно срещу икономиите” участваха и представители на КНСБ.

Протестът се проведе в навечерието на срещата на европейските правителствени ръководители, които се опитват да намерят консенсус по спорната реформа на правилата за икономическо управление на ЕС. Според проектопредложението на ЕК държавите членки с дефицит над 3% от БВП ще трябва да намаляват бюджетния си дефицит с минимум 0,5 % от БВП всяка година.

“Ние алармираме за последиците от това решение. Решението за правилата за икономическо управление не е нещо, което е само за технократски експерти или само за министри. Това, което се решава, е самото бъдеще на Европейския съюз. Това, което се решава, е дали ще има достатъчно инвестиции за нашите работни места и за екологичния преход. Решава се дали ще има достатъчно болници, училища и домове. Нуждаем се от стабилност, а това означава да се уверим, че клаузата за дерогация ще остане в сила през следващите шест месеца до една година, за да се даде достатъчно време за провеждане на подходящи дискусии. Трябва да сме сигурни, че няма да се върнат много лошите стари правила, които бяха установени преди Ковида. Търсим радикално преосмисляне, за да сме сигурни, че държавите членки могат да инвестират, да подкрепят обществените услуги и да се уверят, че всички работещи хора вярват, че Европа има бъдеще, а не бъдеще, основано на предписани от ЕС строги икономии”, каза генералният секретар на ЕКП Естер Линч.