Работещите в Агенцията за социално подпомагане излязоха на предупредителна стачка

Работници и служители в Агенцията за социално подпомагане (АСП) излязоха на едночасова предупредителна стачка днес от 10 до 11 часа.

В акцията се включиха социални работници както в София, така и в редица градове в страната – Бургас, Кюстендил, Търговище, Монтана, Силистра, Сливен, Хасково и др. Председателят на ФНСДУО Кръстьо Боянов и зам.-председателят на федерацията Ана Белева участваха в предупредителните действия в Стара Загора.

Работниците настояват за 30% увеличение на възнагражденията и за промяна в Класификатора на длъжностите в администрацията: социалните работници да бъдат назначавани по служебно правоотношение (с изискаване за бакалавърска степен). Сред исканията е и подобряване на условията за работа, осигуряване на средства за защита и корекция на зрението и актуализация размера на средствата за представително работно облекло.

Заплатите на социалните работници в Дирекция “Социално подпомагане” са между 1000 и 1200 лв. Унизително ниски и неадекватни спрямо стресът и напржението, на който са подложени ежедневно работещите. Социалните работници са категорични, че ако не бъдат чути, са готови да обявят безсрочни стачни действия.

Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации настоява в Бюджет 2024 да залегнат допълнително 23 млн. лв. за ръст на заплатите в агенциите към МТСП – по заетостта, за социално подпомагане и Главна инспекция по труда. А за ръст на възнагражденията в НОИ са необходими 12 млн. лева. Предложението бе връчено на депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и БСП на провелите се срещи на КНСБ в парламента в началото на декември.