Пламен Димитров пред Нова телевизия: Протестът утре е знак, че хората са недоволни

Хората са недоволни, утре протестът на КНСБ в София до сградата на парламента е само един знак, че това, което се прави, не се приема с добро око от много от системите. Ако няма решение по исканията, отделните сектори и браншове ще продължат и след това с протестни акции.

Това каза в предаването на Нова телевизия „Събуди се” президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Ако няма решение за поисканите средства за увеличение на заплатите в градския транспорт, в София има голяма решимост, и може да има ефективни стачни действия преди Коледа. Четири години имаше ежегодни увеличения с 10 процента, за 2024 г. не е предвидено никакво. Но не само там е така – за земеделските системи не са заложени средства. Ресорният министър не поиска нищо от финансовия, останахме да се борим сами. За структурите към министерството на здравеопазването също не е предвидено увеличение – центровете за спешна медицинска помощ, тубдиспансери, училищно и детско здравеопазване, обясни още президентът на КНСБ.

Той посочи, че за АПИ са водени преговори с министър Цеков, има развитие, но предстои да се види дали тези 20 процента, за които настоява Синдикат “Пътно дело”, са заложени в бюджета. Днес ресорната бюджетна комисия ще гледа на второ четене Бюджет 2024.

Внесени предложения има от депутатите след проведените от нас срещи, каза Димитров.

Той посочи, че вторият акцент на протеста утре са нерешените проблеми в енергийния сектор. Те продължават както по отношение на въгледобива, така и в системата на НЕК и другите държавни дружества. Готвят се да вземат 100 процента дивидент, т.е. това, което са спечелили. Това ще ги обезкърви, ще направи невъзможна каквато и да е инвестиция, каза президентът на конфедерацията.

Интервюто можете да гледате тук.