КНСБ блокира София с протест за по-високи доходи и енергийна сигурност, ако няма решения – цялата страна

4000 работници от цялата страна и всички сектори се включиха в днешния национален протестен митинг и автошествие на КНСБ в столицата под надслов “За по-високи възнаграждения с Бюджет 2024 и ясно и сигурно енергийно бъдеще на България”.

Митингът започна от пространството до сградата на Народното събрание, като бяха поставени исканията за увеличение на заплатите в обществения сектор и за предвидими и ясни решения в енергийния сектор. След това премина в автошествие, в което се включиха над 1000 автомобила. Протестната колона премина по част от централните булеварди и блокира трафика по тях. Тя бе подкрепена от работници от столичния градски транспорт, които затвориха за половин час движението в района на Орлов мост с настояване да се предвидят средства за увеличение на заплатите им. Напрежението сред тях расте и ако не се вземе решение, са готови да започнат ефективни стачни действия и да парализират публичния транспорт на София.

Кой ще кара рейса? Кой ще работи? Когато няма пари. Затова заедно с вас, ние, транспортните работници от столицата, Плевен, Варна, Бургас, Русе, Благоевград, протестираме. Депутатите не дадоха една стотинка на градския транспорт. Затова софиянци и гражданите на големите градове ще ходят пеша, няма да има кой да работи, каза председателят на Федерацията на транспортните синдикати в България Александър Шопов.

Венелин Йорданов, председател на синдикалната организация към Синдикат “Пътно дело” във Видин, напомни, че работещите в АПИ протестират за 20-процентно увеличение на заплатите. “Има работещи, които след увеличението на МРЗ, ще получават по-малко от нея. Ако не ни чуят, ще затворим трайно Дунав мост -2 и обещаваме, че няма да мине нито един автомобил”, каза той.

Днес сме се събрали, за да покажем на нашите избраници, че не сме доволни от проекта на Бюджет 2024. И специално ние, представителите на МВР, що се отнася до средствата за персонал, издръжка и капиталови разходи. Всички колеги изпитват затруднения относно изпълнението на служебните им задължениая, защото министерството на вътрешните работи не е в състояние да им осигури здравословни и езопасни условия на труд. С приемането на този бюджет и както не са предвидени средства за възнаграждения, в края на 20204 всички ще бъдем с намалена покупателна способност от минимум 5 процента. Никой не знае как ще бъдат отпускани и по какъв механизъм ще се използват средства за капиталови разходи. Настояваме нашите искания да бъдат чути. , каза президентът на НСПС “Огнеборец” Венцислав Станков.

Иван Иванов, председател на синдиката в Министерството на правосъдието, представляващ главна дирекция “Охрана” и изпълнение на наказанията, обясни, че миналата седмица от ведомството са научили, че отново не са предвидени увеличения на възнагражденията за следващата година.

Иван Поров от СБУ призова политиците да си отворят прозорците и да си записват посланията на синдиката, защото са за доброто на държавата. Предвиденото увеличение за системата на средното образование от 8,4% няма да покрие договорения процент от 125 на сто от средната заплата за страната, посочи той и напомни, че синдикатът настоява за база да се вземе СРЗ за последното тримесечие на годината. 2500 пенсионирали се или започнали работа в друга институция педагози не са получили увеличението на заплатите от средата на тази година, което влезе в сила от началото ѝ. Това не е справедливо и трябва да го поправите, призова той.

Проф. Лиляна Вълчева, председател на синдикат Висше образование и наука, напомни, че “ние сме тези, които са дали дипломи и на тези, които са в сградата на НС”. “Днес ме е срам, че там са депутати с висше образование, които не мислят за системата, не искат да се развива България, а само използват думата приоритет за тяхна изгода. Да поискаме дипломите им и да ги изгорим, България на заслужава такива управляващи. Г-н Борисов, г-н Петков, г-н Пеевски, срамно писмо сте подписали вчера – в него няма нито ред за висше образование и наука, парите до момента са дадени под условие. НИМХ, само лошо време да прогнозирате, само мъгли да има, да се заблудят и да напуснат България. Да се вдигнем всички и да изметем тази неграмотност”, призова тя.

Валентина Васильонова, председател на ФНСЗ, каза, че не може да има повече такава злоупотреба и омраза към работещите хора на България, хората, които произвеждат този брутен вътрешен продукт. “След три месеца преговори, разговори, обещания, протести, тези хора не получават нито стотинка. Как щ еизпълните обещанията към хората, които изпълняват вашата политика, към Борба с градушките, какво им обещахте – че ще им вдигнате заплатите, за да получават малко над МРз. Г-н Вътев, какво ще кажете на хората, които изпълняват контрола в над 1000 водоема – че няма да получават пари? Какво ще кажете на учените, които работят за земеделските производители – че са второ качество? Не мисля, че имате очите да ги погледнете отново. Какво ще кажете на хората от фонд “Земеделие”, които работят за 1000 лв.”, попита тя.

Не виждаме увеличение на средствата за здравеопазване за 2024 г. Не виждаме възможност да се повишат заплатите на работещите в центровете за спешна медицинска помощ, в държавните психиатрични болници и всички останали, които са на бюджет. А най-страшно е положението в училищно и детско здравеопазване. Възнагражденията на нашите сестри, които гледат нашите деца и внуци не са увеличавани от май месец миналата година. Не можаха да разберат управляващите, че здравопазването не е разход, а инвестицията в бъдещето и няма да има кой да ни лекува след 10 години, каза д-р Пламен Радославов, зам.-председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров напомни, че това е поредната протестна акция с едни и същи искания – сигурност, бъдеще за семействата, достойни доходи и перспектива за секторите. “Какво не разбират в тази сграда, не знам. Под прозорците на властта всеки път припомняме това, което хората на труда искат от политиците, които са избрали. Два месеца водим преговори. 82 млрд. лв. е бюджетът на България. Как не намериха 500 млн. лв., не мога да разбера. Напрежението този път е стигнало до там, че няма да се мине без протестни и стачни действия. Градският транспорт е готов за ефективни стачни действия – преди Коледа, след Коледа. Това не е заплаха, това е информация. Очакваме вашите ходове, господа управляващи, следващите дни. Най-зле, без една стотинка, е сектор “Земеделие”, държавното здравеопазване. Това тук е само началото. Ще блокираме София, за да покажем как ще изглежда цяла България, ако няма решение на въпросите”, предупреди Димитров. Той напомни, че ескалират тревогите и за бъдещето на енергийния сектор. КНСБ няма да отстъпи от искането да не се изплащат 100% дивиденти от държавните енергийни компании и от грижата за хората във въгледобивните региони.