Пламен Димитров пред bTV: От политиците зависи да решат ребуса със средствата за заплати

Най-тежко е положението в земеделието. Там всички агенции не получиха средства тази година, не са предвидени и за следващата. 60 млн. лв. са необходими, за да може работещите в тези сектори да получат поне 15% увеличение на възнагражденията.

Това каза пред bTV президентът на КНСБ Пламен Димитров след днешния протест на конфедерацията и нейните основни членове до сградата на парламента.

Той обясни, че другият голям сектор, който е недофинансиран и няма и стотинка за увеличение за заплатите, е здравеопазването, което се финансира от бюджета на ресорното министерство. Става въпрос за спешната помощ, здравните инспекции, онкоболниците. 40 млн. са нужни за техните заплати. В училищно и детско здравеопазване трябват 60 млн. допълнително, посочи Димитров.

Не на последно място е градският транспорт. В големите градове имахме споразумение за поетапно увеличение 4 години подред с 10%, сега такова няма. Около 40 млн. трябват за София само за поне 15% ръст. Всичко зависи от политиците. Ако до края на тази седмица решат този ребус, може и по Коледа да не ходим пеша и градският транспорт да работи, каза президентът на КНСБ.

Интервюто можете да гледате във видеото: