Наградени бяха победителите в ученическия конкурс за есе “Металите-за дигитална и зелена планета”

На 15 декември  2023 г. на тържествена церемония в СТЕМ центъра на ПГ „Цар Иван Асен II“ бяха наградени участниците в конкурса за есе на тема „Металите – за дигитална и зелена планета“. Той бе резултат от сътрудничеството между професионалната гимназия, „Химико технологичен и металургичен университет“- София и „Българска асоциация на металургичната индустрия“, под патронажа на кмета на Община Асеновград и с подкрепата на КЦМ АД и “Рефран” ЕООД.

Есетата на участниците бяха оценени и класирани от Комисия на факултета по металургия и материалознание на ХТМУ в състав: доц. д-р Розина Йорданова, доц. д-р Светла Янкова и доц. д-р инж. Росица Гаврилова.

Сред акцентите в представените есета бяха приносът на металите за дигитална трансформация и за планета без емисии, както и индустрията в региона и присъствието на метали в нашия бит и свят.

Всички участници представиха достойни есета, затова оценяващите излъчиха две първи, две втори и две трети награди. Победителите Виктория Хаджийска от 11 клас и Илия Кумчев от 12 клас получиха голямата награда – таблет, осигурен от КЦМ и “Рефран”.

Сред официалните гости на събитието бяха инж. Иван Добрев, изпълнителен директор на КЦМ АД, Мариана Гуркопашова, главен директор Управление на човешкия капитал на ХОЛДИНГ КЦМ 2000, г-н Диков, директор на ПГ „Цар Иван Асен II“ , Никола Рангелов, председател на УС на БАМИ, Политими Паунова, изпълнителен директор на БАМИ, инж. Васил Яначков, председател на СФ „Металици“ и Живка Георгиева, директор дирекция Хуманитарни дейности, проекти и сътрудничество в община Асеновград.

„Ние в България и в лицето на нашите социални партньори, непрекъснато споделяме това, че интереса на младите хора към индустрията е намалял много“, сподели Васил Яначков. „Това ни плаши от гледна точка на бъдещето на индустрията. От момента, в който влязох в тази зала обаче и видях толкова интелигентни лица, толкова ясни погледи, съм спокоен за това, което идва след нас и за бъдещето на металургията“, каза председателят на СФ “Металици”.

Иван Добрев отправи своето приветствие към участниците в конкурса: „Уважаеми ученици, бъдещи металурзи, имайте самочувствието да учите за металурзи в една държава, която е родина на металургията. Нашата индустрия не само добавя стойност към икономика на страната ни, но е и в основата на нейното бъдеще. 96 от 120-те химически елемента в Периодичната система са метали. Можете да си представите какъв огромен дял е това! И всички тези метали – цветни, като вас със своите невероятни възможности и приложения, определят всичко живо и неживо в нашия свят. Искам да благодаря на всички, които участваха в този конкурс и успяха да се потопят в необятния свят на металите!”.

Никола Рангелов сподели: „Аз представлявам една индустрия, която е не толкова популярна в страната с плодовете на своя труд, но за сметка на това е изключително важна. Голяма част от парите, които влизат в нашия бюджет, постъпват от предприятия като КЦМ и други големи металургични предприятия. Радвам се, че има много младежи като вас, които са избрали този път. Металургията има нужда от хора като вас – знаещи, можещи, мотивирани.“