Вдигат заплатите в АСП, в края на януари става ясно с колко

В края на януари 2024 г. ще стане ясно с колко ще бъдат увеличени заплатите в Агенцията за социално подпомагане.

Това се разбра на среща на председателите на Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации към КНСБ (ФНСДУО) и на Синдиката на административните служители „Подкрепа” Кръстьо Боянов и Кремена Атанасова със социалния министър Иванка Шалапатова. Тя увери, че ресурс ще има и възнагражденията ще бъдат вдигнати. В момента се прави анализ от Министерския съвет за премахване на диспропорциите в заплатите на работещите в държавната администрация.

“На база резултатите от него ще се направи разпределение на предвидените в бюджета 375 млн. лв. за ръст на възнагражденията през 2024 г. в държавната администрация с цел дисбалансите да бъдат преодолени. Тогава ще е ясно и каква сума ще бъде предвидена за инвестиции в социалната система, но това не би могло да се случи по-рано от края на януари“, обясни министър Шалапатова.

На срещата бяха обсъдени исканията на работещите в системата на АСП за по-високи заплати, по-добри условия на труд и повишаване на изискванията към образователната степен на социалните работници. В нея участваха представители на двете синдикални организации в институцията, както и нейното ръководство начело с изпълнителния директор Надя Танева.

Министър Шалапатова информира, че за подобряване на условията на труд ще бъде използван целият ресурс, който може да бъде заделен по Плана за възстановяване и устойчивост, по Програма „Развитие на човешките ресурси“ и от бюджета на АСП. „Още в началото на 2024 г. започват ремонти в 15 дирекции „Социално подпомагане“.

Министърът съобщи още, че до края на годината авансово служители на АСП ще получат по 300 лв. за очила, което беше друго искане на синдикатите. „Успяхме да намерим резерви, тъй като по първоначални разчети можеха да бъдат заделени само по 50 лв. на служител“, каза Шалапатова.

На 12 декември работници и служители в Агенцията за социално подпомагане в цялата страна излязоха на едночасова предупредителна стачка с настояване в Бюджет 2024 да се предвиди 30% увеличение на възнагражденията им. Те настояват и за промяна в Класификатора на длъжностите в администрацията: социалните работници да бъдат назначавани по служебно правоотношение (с изискаване за бакалавърска степен). Сред исканията е и подобряване на условията за работа, осигуряване на средства за защита и корекция на зрението и актуализация размера на средствата за представително работно облекло.

Снимка: МТСП