Работещите в градския транспорт на София излизат на протест в четвъртък

Напрежението сред работниците и служителите в столичния градски транспорт расте и те са готови за протестни действия за по-високи заплати. Ето защо Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ организира протестна акция в четвъртък, 18 януари.

Това обяви днес пред bTV и БНТ председателят на ФТС Александър Шопов.

“Основното искане е увеличение на работните заплати с 30% за всички служели в градския транспорт. По всички нива има липси на кадри и протестиращите са не само в София. Имаше леко увеличение на заплатите миналата година, но личната инфлация на човек достигаше до 40%, което е много. Всички са много изнервени, чакаме още преди Нова година управляващите да ни приемат и чуят. Още от четвъртък започват протести”, заяви Шопов.

“В нашата сфера стартовата заплата е около 1300 лв. Тези пари не са достатъчни. Нямаме време и за почивка заради извънредни смени, защото има липса на кадри“, каза пред БНТ и Павлин Петков.

Работещите в обществения транспорт на София настояват и за по-добри условия на труд. Заради липсата на кадри те са принудени да полагат извънреден труд.

Миналата седмица от ФТС и ФТР “Подкрепа” изпратиха до кмета на столицата Васил Терзиев искане с настояване за свикване на Съвет за социално сътрудничество по транспорта през настоящата седмица.

Междувременно председателят на синдикалната организация на ФТС в “Градски транспорт” ЕАД, Варна Павлина Николова също изпрати миналата седмица писмо до изпълнителния директор на дружеството Николай Антонов с копие до  кмета на Варна Благомир Коцев, с което напомня за исканията на работещите за увеличение на възнагражданията. От 1 март тази година те настояват основната месечна заплата на водачите да стане 2070 лв. , а на всички други работници и служители в обществения транспорт на Варна възнагражденията да бъдат вдигнати с 15 процента. Настояваме и за последващо увеличение с 15 на сто считано от 1 октомври, пише още в писмото. Работниците и служителите са в протестна готовност, ако исканията не залегнат при одобрението на бюджетната рамка на дружеството.

Репортажа по БНТ можете да видите тук