Работещите в НИМХ алармират: Бюджетът на института е намален, заплатите са замразени

Докато водим големия дебат на глобално ниво за климатичните промени и за все по-чести явления с екстремно време, бюджетът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) намалява. Той е с 400 хил. лева по-малък тази година от предходната 2023 г., а същевременно службата се нуждае от увеличение поне с 4 млн. лв., за да може да функционира правилно, да наема млади кадри и да се развива технологично.

Това казаха пред БНТ Анастасия Кирилова – синоптик, председател на синдикалната организация на ВОН – КНСБ в института и гл. ас. д-р Анастасия Стойчева – директор Департамент “Прогнози и ИО”, НИМХ.

“Това, за което се борим в момента, е че няма увеличение на бюджета, което да позволи актуализиране на заплатите, които са замразени от 2022 г. От тогава досега знаем какво се случи с цените, с обезценяването на доходите. Това се отразява на мотивацията на хората за работа, на възможността да идват млади хора на работа”, каза Анастасия Кирилова.

“Основната заплата на най-многочисления състав на института – метеорологичните наблюдатели, е между 1100 и 1200 лв. т. е. тя е много близо до минималната работна заплата. Как може да живее човек в активна възраст с такъв доход?”, коментира още тя.

“Посоката, в която трябва да се развива една метеорологична служба, неминуемо минава през иновативни начини за организиране на дейността. Да съзрат млади хора бъдеще в нашата професия, да минат през тежкото обучение на природните науки, през математика и физика, може да стане само при условие, че те виждат реализация в бъдещето”, коментира и Анастасия Стойчева.

Интервюто можете да видите тук