Протест на работещите в градския транспорт утре

Утре – 18.01.2024 г., Федерацията на транспортните синдикати – ФТС към КНСБ ще проведе протестна акция в София на последната спирка на линии 4, 88, 204, 304, 384 и H4.

Протестът на недоволните служители от системата на столичния градски транспорт ще започне в 8 ч. Движението на посочените линии ще бъде затруднено, като е възможно е да се стигне и до тяхното спиране.

Припомняме, че искането на КНСБ и ФТС за повече средства в държавния бюджет в размер на 37 млн. лв целево за увеличение на заплатите в сектора не бе прието. Това пряко ще попречи на общините да удовлетворят желанието на работещите за увеличение на техните възнаграждения. Ето защо работниците и служителите от сектора ще изразят своето недоволство и несъгласие с липсата на средства за устойчив ръст на възнагражденията в градския транспорт в Бюджет 2024.

Социалното напрежение в градския транспорт, започнало в края на миналата година, не стихва в цялата страна!

Заплатите в сектора са изядени от инфлацията и изпреварващия ръст на доходите в частния сектор. Всекидневно напускат служители, които търсят по-добри условия на труд в частния сектор макар и на по-ниско квалифицирани работни позиции. На мястото на пенсионираните служители не постъпват нови заради ниските стартови възнаграждения и липсата на перспектива. Всичко това води до натрупване на големи количества извънреден труд, които за 2023 г. достигнаха до над 500 хил. часа. Този положен извънреден труд оказва пряко негативно влияние върху безопасността, която предлага градският транспорт.

Алармираме, че липсата на кадри –  водачи, инженерен персонал, механици, обслужващ и почистващ персонал ще доведе единствено до преумора на служителите и увеличаване на произшествията и авариите в сектора!