КНСБ организира 21-ви Международен детски етнофестивал “Децата на Балканите”

Конфедерацията на независимите синдикати в България и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов” със съдействието на Община Минерални бани организират 21-вия Международен детски етнофестивал “Децата на Балканите – с духовност в Европа”, с който по традиция отбелязваме 1 юни – Международния ден на детето.

От 2013 г. медиен партньор на събитието е Българската национална телевизия. През двата фестивални дни екип от БНТ ще изготви два концерта и документален филм за детския празник, които ще бъдат излъчени по БНТ, БНТ 2 и БНТ свят.

Етнофестивалът ще бъде открит в 10 часа на 31 май 2024 г. в Летния театър на Община Минерални бани и ще продължи до следобедните часове на 1 юни, когато ще се проведе официално награждаване на отличените участници.

Очакваме близо 2000 участници, придружители и гости от България и чужбина. Ще се представят деца от различни региони на страната и от различни етноси,  както и изпълнители от Босна и Херцеговина, Македония, Румъния, Сърбия, Турция, Молдова, Грузия и Индия.

Регламентът за участие, всички финансови и други условия можете да видите на интернет страницата на етнофестивала тук: https://fond-knsb.com/

В срок до 10 април 2024 г. желаещите да участват следва да се регистрират, като попълнят електронната форма на заявление за участие в сайта на фестивала.

За организиране и провеждане на детския етнофестивал участниците в 21-вия Международен детски етнофестивал от България, които имат право на 1 нощувка, следва да заплатят вноска за участие, в размер на 35 лв. на участник, включително и за музикантите, изпълняващи съпровод. Участниците от чужбина, които имат право на 3 нощувки, следва да заплатят вноска за участие, в размер на 50 лв. (25 евро) на участник, включително и за музикантите, изпълняващи съпровод по следната банкова сметка:

Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов”
IBAN: BG34UNCR76301010291100; BIC код UNCRBGSF;
УниКредит Булбанк
Основание – вноска за участие за …(изпълнител, танцова група, колектив)

Участници в етнофестивала, които се регистрират в срок до 10 март 2024 г., ще ползват 5 лв. отстъпка на участник, т.е. за български участници преференциалната такса е 30 лв., а за чуждестранни участници 45 лв. (23 евро).

Предвидени са награди във всяка възрастова група и категория, както и Grand Prix от 1000 лв. Награда от 500 лв. за най-вълнуващите изпълнения в категория фолклор и 500 лв. за най-добре представилите се изпълнители в категории съвременни танци (модерен балет, street dance, хип-хоп), характерни танци и класически балет.

Паралелно с концертната програма, ще бъдат организирани съпътстващи дейности:

  •  Майсторски клас на Нели Андреева – дългогодишен солист на НФА „Филип Кутев“, ръководител и ментор на Хор „Нуша“, преподавател в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“;
  • Представяне на традиционни български художествени занаяти със съдействието на Задругата на майсторите на народните художествени занаяти;
  • Кулинарни изложения;
  • Други развлекателни и образователни занимания за децата

Началото на фолклорния фестивал е поставено на 1 юни 2001 г. в Летния театър в центъра на община Минерални бани, област Хасково по идея на проф. д-р Желязко Христов. Първите години етнофестивалът протича в рамките на един ден, като празник на изкуствата, представящ културата на етносите, населяващи нашите земи. Всяка следваща година фестивалът се развива като в състезателната програма се добавят различни категории, които го правят все по-интригуващ, вълнуващ и въздействащ. Детският фестивал се утвърди като значимо международно културно събитие и като популярен и очакван празник. През изминалите години на фестивалната сцена са се представяли състави и изпълнители от Албания, Босна и Херцеговина, Грузия, Гърция, Македония, Молдова, Индия, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Хърватска и от всички региони на България.

Целта на фестивала е стимулиране развитието на културата и изкуството, на таланта и духовността. Изкуството е най-прекия път към предаването на послания. Изкуството докосва душите на хората и ги прави по-добри. Изкуството създава ценности.

Основната идея и послания, които фестивалът носи са за съхраняване и развитие на фолклорното наследство и автентична култура на народите от Балканите, Европа и света, за толерантност между етносите, за уважение към различните духовни и културни ценности.

Лица за контакт:

За участници от България:

Рени Джагалова – 02/4010423; 0884458554; е-mail: rpsaltova@citub.netrdzhagalova@gmail.com

За участници от чужбина:

Гергана Дойнова 35924010439; 359899331966; Fax: +359 2 988 5969; e-mail: gdoynova@citub.net