КНСБ участва в международен семинар за рамковото споразумение за дигитализация

На 8 и 9 февруари във Варшава, Полша се проведе третият клъстър семинар “Подкрепа за въвеждане на Автономното рамково споразумение за дигитализация”, организиран съвместно от Европейската конфедерация на профсъюзите, BisnessEurope, SHI Europe и SMEunited. Участваха представителни синдикални и работодателски организации от България, Полша, Естония и Швеция.

КНСБ бе представена от Величка Микова и Ина Атанасова. От страна на българските социални партньори участва и АИКБ. Семинарът бе модериран от заместник-генералния секретар на ЕКП Клас-Микаел Стал и директора на социални дейности на BisnessEurope Максим Черути.

Представителите на КНСБ запознаха участниците с напредъка по въвеждане на Европейското рамково споразумение по дигитализация в България, като представиха приоритетите и предизвикателствата на социалния диалог в сферата на дигаталната трансформация на труда. Те коментираха и новите законодателни инициативи за промяна на българския Кодекс на труда за въвеждане на изискванията на споразумението, особено за правото на изключване.

На този форум за първи път КНСБ анонсира новият проект TransFormWork 2 “Социалните партньори заедно за по-добро и ефективно регулиране на изкуствения интелект за справедлив преход към труда на бъдещето”.

ЕКП и BisnessEurope изразиха готовност за участие и подкрепа в основните дейности по проекта и разпространяване на неговите резултати сред техните членове.