ЕС предприе действия срещу неоснователни правни заплахи, използвани за спиране на стачки

Работодатели и някои правителства, които използват правни заплахи, за да спрат стачките и да заглушат работниците и синдикатите, могат да бъдат глобявани в бъдеще съгласно нова директива на ЕС, одобрена окончателно от Европейския парламент днес, съобщиха от Европейската конфедерация на профсъюзите.

От там подчертават, че корпорациите все по-често използват SLAPPs (Strategic Lawsuits Against Public Participation – стратегически съдебни дела срещу общественото участие) в опит да сплашат работниците и техните профсъюзи. През 2022 г. са заведени 161 такива иска в сравнение с едва четири през 2010 г., сочи проучване на коалицията CASE.

По-голямата част от делата се отхвърлят, оттеглят или уреждат, но след дълги процедури, които водят до значителни финансови и психологически последици за лицата, срещу които са насочени. Тази тактика се използва предимно за заглушаване на журналисти и придоби популярност като “дела шамари”. От ЕКП напомнят за журналистката от Малта Дафне Каруана Галиция, срещу която бяха заведени 48 такива дела и бе убита през 2017 г.

Корпорациите също използват SLAPPS, за да предотвратят или накажат действия на работници и профсъюзи:
– Във Франция трима синдикални активисти бяха неуспешно съдени за клевета, след като изобличиха лошите условия на труд сред чуждестранните работници в селското стопанство.
– Във Финландия законна стачка на работниците от Finnair беше отменена, след като беше обект на съдебно оспорване от страна на работодателя. Впоследствие съдът установи, че действието е незаконно. В резултат Finnair изплаща на профсъюза 50 000 евро, както и съдебните разноски.
– В Хърватия общественият телевизионен оператор HRT започна съдебно производство срещу председателите на журналистическите си профсъюзи в периода между Коледа и Нова година през 2019 г., като поиска 67 000 евро под формата на глоби.

След дълга кампания, водена от Коалицията CASE, в която участва и ЕКП, днес Европейският парламент окончателно одобри Директивата за борба със SLAPP. С нея ще се въведат специфични гаранции в съдебните производства, за да се защитят лицата, които са обект на неправомерни искове по трансгранични дела, и да се възпрат потенциалните ищци от участие в подобни практики.
Това включва ранно отхвърляне на явно необосновани дела и възможност за лицата, срещу които е насочено SLAPP, да получат финансова компенсация за вреди.
Приложното поле на директивата изрично защитава синдикатите и упражняването на правото на свобода на сдружаване.

Заместник-генералният секретар на ЕКП Изабел Шьоман коментира: “Работодателите и някои правителства все по-често използват SLAPP като тактика, за да спрат работниците и техните профсъюзи да говорят или да предприемат действия срещу лошите условия на труд и нарушенията на трудовите права. Днес направихме важна стъпка в битката срещу тези позорни тактики. Директивата за SLAPPs ще помогне да се гарантира, че законът е на страната на тези, които защитават демокрацията и правата на човека, вместо на тези, които могат да плащат на скъпи адвокати, за да прикриват злоупотребите си. Това обаче са само минимални стандарти и държавите членки трябва да гарантират, че тези, които говорят в обществен интерес, са напълно защитени срещу SLAPP, когато въведат тази директива в националното си законодателство.”