Синдикат “Висше образование и наука” продължава подготовката на протестни действия

Браншови синдикат „Висше образование и наука – КНСБ“ настоява началната заплата за асистент да достигне 2150 лв., каза вчера във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ председателят на синдиката проф. Лиляна Вълчева.

Доходите на ректорите са гарантирано високи, а чистият доход на младите асистенти към момента е под 1438 лв. Това може да отблъсне младите хора от академичната кариера, тъй като израстването в нея не е лесен и бърз процес. Да не забравяме, че позицията асистент се заема след придобита магистърска степен, а в някои държавни висши училища и след придобиване на образователно-научна степен доктор. Част от младите надежди могат да предпочетат кариера на учители и педагози  в системата на училищното образование – достоен избор, но това ще лиши страната от научен академичен потенциал, каза проф. Вълчева по време на провелото се събрание на синдикалната организация.

Тя обясни, че в рамките на последните три месеца в МОН са проведени три заседания, на първите две, от които са обсъдени и приети механизми и критерии за разпределение на предвидените от бюджета средства за увеличаване на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища. От страна на синдикатите е прието предложението, представено от МОН като 4-ти вариант за 2150 лв., като най-близко до синдикалните анализи за МРЗ за най-ниската академична длъжност, както и предложеното от зам.-министър Петрова разпределяне на средства по два основни критерия – ниво на достигнати трудови възнаграждения и брой на академичния персонал.

Вълчева обясни, че председателят на Съвета на ректорите декларирал, че ректорите единодушно гарантират достигането на 2150 лв. за асистент, а само ден по-късно Съветът предлага значително понижаване без аргументи. В резултат на това от синдикатите настояват да бъдат оповести имената на ректорите, които искат по-ниски заплати за академичната длъжност Асистент, а МОН да представи техните доходи и статут на работодатели, съобразно ЗВО.

„От 29 ректори на ДВУ 26 подкрепят искането на синдикатите, а 3 са против. Искаме да разберем заради кои хора системата ще загуби 39 млн. лв. Месец март е подготвен за протести, които засега организираме през протестни декларации, до момента са подписани и от над 455 служители на ВТУ“, категорична беше Вълчева.

„Подложени сме на голям стрес през последните 3 г. Системата винаги е поставена пред някакви условия, които са несправедливи, защото висшето образование е най-реформираната система, доказана чрез промени в Закона за висшето образование и нормативни документи, каквито са постановленията на Министерския съвет. Системата на висшето образование е единствената, която има комплексна оценка за качество на обучение“, каза председателят на ВОН-КНСБ.

Тя коментира и предложението на премиера акад. Николай Денков  студентите по държавна поръчка в държавните висши училища да не заплащат семестриални такси. По думите й от 52 професионални направления в 30 студентите и сега са освободени от такси, а в Закона за висшето образование има 6 варианта за освобождаване от такси. „Таксите са администриране  не покриват реалните нужди за издръжката на обучението“,  подчерта Вълчева.

снимка: общинско радио Велико Търново