КНСБ извоюва увеличение на заплатите на работещите и в Градския транспорт на Варна

Две увеличения на заплатите ще бъдат направени в началото на март и септември тази година в “Градски транспорт” – Варна, съобщи вчера в морската столица лидерът на КНСБ Пламен Димитров след среща с ръководството на “Градски транспорт”.

По инициатива на Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ бе договорено споразумение с община Варна, в което са залегнали договорености за ръста на възнагражденията, подобряване на условията на труд, привличането и запазването на кадри, намаляване на извънредния труд и др. Такова споразумение на 26 февруари бе подписано и за работещите в публичния транспорт на София.

От днес, 1 март, всички водачи във Варна ще получават твърда сума от 370 лева върху основната си заплата, а за всички останали работници тя е 230 лева. Второто увеличение от 1 септември предвижда увеличение от 10 процента върху вече вдигнатите възнаграждения за всички работещи в “Градски транспорт”. Така от 1 септември, след второто увеличение, шофьорите ще вземат 2050 лева, посочи Димитров.

Ще бъдат назначени 17 шофьори, с което до известна степен ще се облекчи натоварването на водачите и ще се намали пропускането на курсове.

За ръста на заплатите общината е предвидила 4,4 млн. лв.

В интервю за БНР днес председателят на ФТС Александър Шопов обясни, че се търсят варианти за увеличение на възнагражденията и в градския транспорт на Бургас. Той обясни, че ще се водят разговори за втори ръст в столицата от септември и призова Общинският съвет час по-скоро да приеме бюджета на София, защото той не е нито на кмета, нито на Общинския съвет, а на софиянци.