ЕКП: Стандартите за безопасност при работа в строителния сектор трябва да се повишат

Смъртта на повече от 30 работници на строителни обекти в цяла Европа през последните четири месеца показва спешна необходимост от действия на ЕС за повишаване на стандартите за безопасност в сектора, алармират от Европейската конфедерация на профсъюзите (EКП). Оттам призоваха европейските и националните политици да предприемат следните действия:

  • Национална и европейска статистика за трудови злополуки, включително смъртни случаи; подробно по сектори и с особено внимание към командированите и мобилните работници;
  • Безопасни и здравлословни работни места за всички работници чрез стриктно спазване на законодателството на ЕС за БЗР;
  • Провеждане на обучение по БЗР за всички строителни работници и специално обучение за професии като скеледжии или оператори на кранове.

Фатални инциденти в строителния сектор за периода октомври 2023 г.–февруари 2024 г.:

  • 21 февруари 2024 г. – Холандия: Двама строителни работници са загинали, други тежко ранени при инцидент на работна площадка (инцидент с кран).
  • 16 февруари 2024 г. – Италия: Четирима строителни работници са загинали при срутване на строителна площадка във Флоренция, още няколко са ранени.
  • 18 януари 2024 г. – Франция: Двама загинали строителни работници при срутване на стена; Френската статистика отчита средно 1 фатален инцидент на ден в строителството.
  • Декември 2023 г. – Испания: Девет строителни работници са загинали през месец декември в изпълнение на работните си задължения, двойно повече от предходния месец.
  • 11 декември 2023 г. – Швеция: Петима строителни работници са загинали в инцидент. Няколко дни по-късно друг работник загива при злополука със строителен асансьор.
  • 30 октомври 2023 г. – Германия: Инцидент със срутващо се скеле в асансьорна шахта. Загиват четирима строителни работници.

Генералният секретар на ЕКП Естер Линч заяви: „Никой не трябва да излага живота си на риск, за да си изкарва прехраната. Време е да се търси отговорност от работодателите и да се премахнат злоупотребите във веригите на подизпълнителите. Работниците настояват за спешни действия, за да станат реалност нулевите смъртни случаи на работното място“.

В България данните за трудови злополуки за първото тримесичие все още не са публикувани, но по оперативна статистика на НОИ за 2023г. сектор „Строителство“ е на първо място по смъртни случаи – 22бр. ( 2022г. – 15бр.). Броят на отчетените трудови злополуки е 206 за 2023 г. и 174 за 2022 г. Загубените календарни дни са 13 794.

На 28 април отбелязваме Международния ден на загиналите при трудови злополуки, като темата тази година ще бъде посветена на „Климатични рискове за работниците“.

Екстремните условия и променящите се метеорологични модели влияят върху сигурността на работните места и здравето на работниците, особено в строителния сектор.

Свързаните с топлината например смъртни случаи и заболявания при работници в селското стопанство, строителството и други дейности на открито са се увеличили. Работата при екстремни метеорологични условия може да причини умора и увеличаване на нараняванията на работното място и заболявания, свързани със стреса. Повишените нива на замърсяване на въздуха, свързани с горещите вълни, могат да доведат до повече хоспитализации, по-високите UV експозиции излагат работниците на риск от хронични здравословни проблеми, рак на кожата и увреждане на очите.