Връчени бяха наградите “Инвеститор на годината” 2023

За 18-та поредна година Българската агенция за инвестиции отличи най-значимите инвестиционни проекти, изпълнени през 2023 г.

Церемонията се състоя на 5 март. Президентът на КНСБ Пламен Димитров и вицепрезидентът на конфедерацията Даниела Алексиева бяха сред участниците в журито, което определи победителите в 11 категории: „Инвеститор на годината 2023“, „Иновативен продукт“, „Успешен стартъп“, „Устойчив бизнес“, „Община в България с най-много инвестиции за 2023 г.“, „Инвестиция с нисък въглероден отпечатък“, „Инвестиция с висок принос за развитие в региона“, „Инвестиция на зелено“, „Инвестиция в човешки капитал“, „Инвестиция в иновативен бизнес“, „Инвестиция в разширяване на бизнеса“.

Мария Габриел, заместник министър-председател и министър на външните работи, връчи голямата награда на „Шнайдер Електрик България“. „Заедно можем не само да дадем видимост на успешните инвестиции и направим България привлекателна дестинация за инвестиции, но можем и да вдъхновим младото поколение да твори и показва таланта си“, каза Габриел.

Мила Ненова, изпълнителен директор на БАИ, отличи „Глас Контрибюшън“ в категория „Инвестиция на зелено“. Наградата взе изпълнителният директор на дружеството Георги Пасков. Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов пък връчи отличието на „Амер Спортс България“. Дружеството оглави категорията „Инвестиция в разширяване на бизнеса“. Наградата получи изпълнителният директор на компанията Ивайло Петров.

И в двете предприятия КНСБ има изключително добър социален диалог, високо синдикално покритие на работещите и дългогодишни традиции в колективното трудово договаряне. Председателят на федерация Лека промишленост Цветелина Милчалиева изпрати поздравителни адреси до двете компании и техните директори. “Приносът от партньорството между работодател и синдикат в пълна степен отразява облика на наградата и отчита и приноса на работещите в постигане на този успех при заложените инвестиционни цели”, се казва в тях.

„Хайделберг Матириълс – Девня цимент“ спечели в „Инвестиция с нисък въглероден отпечатък“, а отличието даде министърът на околната среда и водите Юлиян Попов на представителя на компанията Константин Божилов.

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева отличи „Нидек Елесис Ар Енд Ди Юръп България“ в категория „Инвестиция в иновативен бизнес“. Победител в категория „Инвестиция в човешки капитал“ стана „Технически компоненти България“, чийто изпълнителен директор Мартин Петров получи наградата от Георги Гвоздейков, министър на транспорта и съобщенията. Кирил Вътев, министър на земеделието и храните, връчи награда на Кристина Димитрова, представител на дружеството „Синьо лято 23“ – победител в категорията „Инвестиция с висок принос за развитие в региона“.

„Общината с най-много инвестиции за 2023 г.“ стана Стара Загора. Илия Караниколов, изпълнителен директор на Българската банка за развитие, връчи награда на Сава Чорбаджиев, управител на дружеството „Бадер България“, което стана победител в категорията „Устойчив бизнес“. В категория „Успешен стартъп“ бяха раздадени три награди -на „Барин Спортс“, „Келвин Хелт“ и „Дейи“.  Две компании бяха отличени за „Иновативен продукт“  – „Дронамикс“ и „Евротръст“.