Die Welt: “Електропреносната мрежа спира до сто пъти годишно? Нови съмнения за ранното спиране на въглищата”

В статия, озаглавена “Електропреносната мрежа спира до сто пъти годишно? Нови съмнения относно ранното спиране на използването на въглища”, германското издание Die Welt  разглежда риска от проблеми с електроснабдяването в Германия, породен от спирането на използването на въглища. Публикуваме част от материала. 

Катерина Райхе, ръководител на най-големия оператор на разпределителна мрежа в Германия, предупреждава за огромни пропуски в снабдяването на електроенергийната мрежа с оглед на постепенното спиране на използването на въглища до 2030 г. При определен сценарий са възможни до сто прекъсвания годишно, които могат да продължат до 21 часа.

Според ръководителя на основната енергийна компания в страната (Westenergie) планираното оттегляне на въглищата в Германия ще доведе до големи дефицити в електропреносната мрежа. Въз основа на метеорологичните данни за последните три десетилетия и прогнозите за очаквания производствен капацитет за шест години напред, според Райхе при определени обстоятелства съществува значителен риск от недостиг на доставки през 2030 г. Това може да доведе до прекъсване на електрозахранването с продължителност от един до 10 часа.

“Може да се окаже, че трябва да отложим донякъде постепенното спиране на използването на въглища”, заяви Райхе пред Асоциацията на икономическите журналисти в Дюселдорф.

Райхе, бивш политик от Християндемократическия съюз (ХДС), също предупреди да не се разпалват преувеличени страхове за климата сред населението.

“Политиците не трябва да създават впечатлението, че светът ще свърши след определена дата”. Вместо това германското правителство трябва да се откаже от своята “паническа реторика”, каза тя.

Когато към уравнението се добавят и тъмните, безветрени фази, нещата могат да станат още по-тревожни. Периоди на недостиг на електроенергия и прекъсване на електрозахранването, които могат да продължат до 21 часа, могат да се случват веднъж на всеки три дни, казва тя.

Такива продължителни прекъсвания на електрозахранването ще осакатят и без това затруднената германска икономика.

Първоначалните планове на Берлин за постепенно спиране на използването на въглища бяха насочени към 2038 г., но прогресивното правителство премести датата за 2030 г.

Die Welt отбеляза, че в независими научни и търговски проучвания е проучено дали Германия би могла плавно да се откаже от ядрената енергия, въглищата и газа в рамките на няколко години. Резултатите са различни: Някои твърдят, че това е възможно, но на твърде висока цена, докато други предупреждават за сериозни рискове за надеждността на електроснабдяването.

Войната в Украйна затрудни процеса, руският природен газ вече не играе роля, а климатично неутралните алтернативи не са достатъчно достъпни.

Според института за прогнози и държавната банка KfW, за да постигне Германия целта си за неутралност по отношение на климата, ще са необходими инвестиции в размер на поне 5 трилиона евро, като голяма част от тях ще бъдат насочени към електроснабдяването. Пред изданието Райхе допуска, че до 2035 г. само за модернизиране на електроразпределителната мрежа ще трябва да се инвестират средно между 12 и 16 млрд. евро годишно. Тези сметки ще натоварят потребителите или чрез фактурите за ток, или косвено чрез данъци.