Работещите в “Метрополитен” на протест за изпълнение на договореното увеличение на заплатите с 15%

Работници и служители в “Метрополитен” ЕАД излязоха днес на протест под надслов „За достойнo разпределение на средствата за увеличение на работните заплати в “Метрополитен”.

Акцията бе организирана от Федерацията на транспортните синдикати (ФТС) към КНСБ и бе породена от притесненията на работещите за изпълнението на подписаното с кмета на столицата Васил Терзиев споразумение за увеличение на заплатите в градския транспорт от 1 март.

ФТС настоява и в “Метрополитен” да се спази предвиденото в него увеличение на възнагражданията с 15%, както вече е договорено в останалите общински транспортни дружества на София.

Протестът бе пред сградата на “Метрополитен” и затвори за повече от час движението по част от столичната улица “Княз Борис I” и един от входовете на метростанция “Сердика”. С думите “обещанията изгоряха” работниците запалиха символично подписаното Споразумение за вдигане на възнагражденията с 15 процента.

По време на акцията преговорен екип от ФТС влезе на среща с ръководството на “Метрополитен”. Продължилите повече от два часа разговори обаче не доведоха до конкретен резултат. Те продължават в понеделник, 18 март. Ако не бъде постигната договореност, ФТС ще прецени последващите си действия. Председателят на федерацията Александър Шопов предупреди, че не е изключено да се стигне и до стачка на работещите в софийското метро.

Как протече протестът можете да видите тук.