КНСБ е домакин на изложба „Толерантност“, 10% от приходите са за подкрепа на деца на загинали работници

КНСБ е домакин на изложбата “Толерантност”, която беше открита на 20 март 2024 г. в сградата на конфедерацията. Събитието привлече вниманието на много млади хора, художници, преподаватели, студенти и любители на изкуството.

Инициативата за изложбата е на д-р Калина Пейчева, докторант в УниБИТ. Тя сподели, че е щастлива от успешното сътрудничество между УниБИТ и ателие „Живопис“ на Националната художествена академия, подкрепена от “Младежки форум 21 век” и малките артисти от „Бон Бон мюзик“. Д-р Пейчева благодари на домакините от КНСБ,  на колекционера Пенка Василева и художничката Калина Ханджиева, които подкрепиха с награди младите художници.

„В тази инициатива за толерантност исках заедно да участват студенти, младежи и деца защото на толерантност се учим и тя се възпитава от детска възраст, а по-възрастните я придобиват с търпение и наблюдение. Най-важното за мен е, че толерантността е част от нашето ежедневие, като добродетел и морална ценност за взаимопомощ и добронамереност, емпатия и съпричастност. В днешния съвременен свят опознаването и признаването на различията е толерантност, която води до разбирателството и хармония“, каза д-р Пейчева и подчерта, че всички искаме да бъдем приети такива каквито сме.

Вицепрезидентът на КНСБ Даниела Алексиева поздрави присъстващите и благодари на младите художници. „Изложбата, посветена на толерантността, е не само израз на красотата на изкуството, но и на важността на взаимното разбирателство и уважение в съвременното общество. Наша мисия е насърчаването на толерантността и разбирателството за по-добро бъдеще“, каза Даниела Алексиева и благодари на студентите за подкрепата им на Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“. 10% от приходите от продажбите на картините ще бъдат дарени за месечните стипендии, които фондът изплаща на деца на загинали при трудови злополуки работници.

Тази изложба е интерпретация на текст за толерантността чрез изобразително изкуство, представено от студентите на проф. Кирил Божков. Живопистта има способността да въздейства на емоциите и мисленето на хората и да им помогне да видят света през различни перспективи. Този потенциал прави изкуството мощно средство за популяризиране на толерантността и постигане на по-хармонично и справедливо общество.

Заместник-ректорът на УниБИТ Тереза Тренчева сподели с присъстващите, че изложбата “Толерантност” не само представя богатството и разнообразието на изкуството, но е и своеобразна платформа за диалог и взаимодействие между художници и публика.

Наградите и признанията, които бяха връчени на художниците, още веднъж подчертаха важността на творчеството и изразяването на индивидуалността за по-добро разбирателство и приемане на различията.

Малките артисти от „Бон Бон мюзик“ поздравиха присъстващите с  авторската си песен “Да бъдеш добър”.

Картините на младите художници могат да се видят в сградата на КНСБ, на площад „Македония“ 1,  на партера до 4 април 2024 г., след което ще бъдат представени в УниБИТ.