Пламен Димитров пред БНТ: Енергийно бедните в България са между 25 и 40%

Енергийно бедните в България са между 25 и 40% по различните методики от цялото население. Това е огромен проблем, но за него се говори малко. Това каза в студиото на сутрешния блок “Денят започва” на БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му, 40 на сто от населението означава 2 милиона и 400 хиляди българи, които няма как да свържат двата края. Те в момента са енергийно бедни при тези цени на електроенергията, а се обсъжда нов ръст от 20 до 40%.

Президентът на КНСБ уточни, че има приета от правителството наредба за компенсиране на уязвими клиенти, но не е ясно как ще бъде финансирана, нито как ще се прилага при либерализацията на пазара на електроенергия.

“Готовността за прилагане на подобни радикални реформи е никаква в държавата. Хората с право се притесняват и трябва час по-скоро всички тези политически боричкания да останат по-встрани и темата да стане централна, независимо дали правителството е в оставка, дали е служебно, дали е редовно“, подчерта той и допълни, че този въпрос трябва да се реши час по-скоро.

Димитров обясни още какво представлява постигнатото от МОТ споразумение за заплатата за издръжка. По думите му механизмът за определянето ѝ оценява нуждите на работника и неговото семейство в зависимост от средния тип семейства в държавата: “При нас това е 3-членно домакинство – двама работещи и един зависим член – дете до 14 години, или ако не е дете, възрастен родител. Това всъщност е българският вариант и по това ние изчисляваме през последните няколко години, около 30 години, по различни методики през времето тази заплата за издръжка. Тя показва, че към настоящия момент са нужни 1438 лева в джоба на сам работещ и сам живеещ българин или близо 2600 лева за домакинство с двама работещи и едно дете до 14 години.”

Над 35% от българите получават подобни средства в домакинствата, докато 65 на сто не достигат размера им.

Това, което трябва да направи България е простичко – социалните партньори, синдикатите с работодателите и правителството и НСИ, трябва да седнем час по-скоро и да определим тази методика, тъй като ние изчисляваме сами в нашия институт, заяви още президентът на КНСБ и обясни: „Не може с магическа пръчка от 930 лв. да стигнем числа, които са двойно по-високи, затова трябва план и политика по доходите. Трябва да има хоризонтална политика по доходите, която да приближава доходите към тази величина , която да расте по-бавно, тоест инфлационните процеси, забавяйки се, да не дават голям тласък на заплатата за издръжка. Трябва изпреварващо да растат доходите, което е постижимо“.

„Защо да минаваме през протести, а не през осъзната политика, която да приближава благосъстоянието на работещия българин, на работещите бедни и плавно да намаляват като брой и да изчезнат накрая. Това е постижимо, това не е някаква фикция“, подчерта още той.

Цялото интервю можете да гледате тук.