Пламен Димитров пред Nova News: Дупката в държавната енергетика е близо 1 млрд., либерализацията ще задълбочи проблема

Във Фонд “Сигурност на електроенергийната система” има дефицит за повече от 850 милиона лева. През всички тези месеци държавните енергийни дружества бяха обезкървени. Дивидентите им бяха иззети преждевременно на 100% и не беше оставен буфер за инвестиции.

Това каза в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той прогнозира, че ще проблемът в сектора ще се задълбочава, особено от 1 юли, когато предстои частична либерализация на електронергийния пазар. На въпрос възможно ли е да се попълни този дефицит, президентът на КНСБ заяви, че “парите, че бъдат намерени, но това не значи, че фондът ще продължи да функционира толкова стабилно, че да може да плаща това, което трябва”. Димитров подчерта, че няма изчисления какви средства трябва да се насочат за компенсиране на енергийно бедните, които според различни оценки са между 25 и 40 на сто от българите и могат да се окажат с непосилно висока нова цена на тока. “Този ръст трябва да се компенсира. Тоест към този милиард в момента се търси още един допълнителен милиард, за да се попълни дупката в енергетиката”, подчерта Димитров и напомни, че преди повече от 6 месеца КНСБ предупреди, че е неразумно либерализацията да започне от 1 юли тази година.

Димитров коментира, че е песимист, че е възможно да се върне старият режим, защото вече са взети пари по Плана за възстановяване и устойчивост, а България е единствената страна, която все още не е либерализирала пазара на електроенергия за битовите потребители и ако не се въведе, ще трябва да се връщат пари, които вече са похарчени. Това е нещо, което може да преобърне държавата, предупреди Димитров.

По повод протеста на енергетици от комплекса “Марица Изток”, които проведоха автошествие на 23 март, Димитров обясни, че инициативата е местна, но няма значение кой я организира, защото хората имат право да се вълнуват за бъдещето си, което продължава да е неясно. Споразумението, което беше подписано миналата есен с правителството и одобрено от НС, не е изпълнено, ангажиментът към енергетиците не е спазен. Тогава акад. Денков каза, че ако не се изпълни, ще си подаде оставката, но вече няма смисъл – подаде я по друг повод. Хората имат пълното основание да протестират, ако не се намери решение, това решение за закриване на мощностите стои като Дамоклиев меч над тяхната глава. Заплатите за април и май стоят под въпрос, обясни още Димитров.

За препоръката на МВФ за премахване на плоския данък президентът на КНСБ напомни, че това предложение е направено от конфедерацията още през 2008 година. Той напомни, че КНСБ предлага от няколко години ДДС да бъде намален на 15%, същата ставка да се въведе и за данък печалба и данък общ доход заедно с необлагаем минимум. Дали трябва да се премахне или да се вдигне максималният осигурителен доход, към момента е трудно да се каже, но трябва да вървим нагоре с осигуровките, което ще доведе до по-високи и справедливи пенсии, каза още Димитров.

Той коментира и дадената от конфедерацията оценка на министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. “Това министерство е сред 4-5 ведомства, които оценихме доста критично, с конкретни аргументи. Най-важното за мен е, че всъщност на пазара на труда не се правят необходимите стъпки и действия. В България се пропуска фактът, че икономиката е поставена в ситуация, която е негативна като тенденция. В последните 2-3 месеца, тази тенденция се усеща и у нас. Икономиката ни започва да усеща тези негативни ефекти и на пазара на труда започват да се появяват уволнения. При това не заради въглищата и тази криза, която със сигурност е много неприятна и може би очаквана за някои, а в индустрията. Т.е. нито в икономическото министерство, нито в социалния екип някой погледна реално какво трябва да се прави, какви законодателни стъпки трябва да се предприемат и какви програми трябва да се подготвят”, посочи той.

Интервюто можете да гледате тук: https://www.vbox7.com/play:3580866fcf