Медицинските сестри от яслите и училищата в София излязоха на протест

Медицински специалисти, работещи в системата на детското и училищното здравеопазване в София, излязоха днес, 26 март, на протест пред сградата на Столичната община с настояване за увеличение на възнаграждения им.

Акцията бе организирана от Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и Медицинска федерация “Подкрепа”. Те настояха за актуализиране на основните заплати в системата на ДУЗ и увеличението им от 1350 на 1890 лв., за работно облекло да се дават 500 лв. на година при 450 лв. сега, а при пенсиониране размерът на обезщетението да се увеличи на 9 брутни месечни възнаграждения.

По предложение на двете федерации исканията бяха обсъдени на 25 март на среща с кмета на столицата Васил Терзиев и зам.-кмета по финанси Иван Василев, на която от общината се ангажираха с увеличение от 100 лева от 1 април на заплатите на специалистите в сектор „Детско здравеопазване“. Днес обаче медицинските сестри бяха категорични, че не приемат предложението и настояват за по-голямо увеличение. Те носеха плакати “Искаме парите си”, “Ние се грижим за вашите деца”, “Искаме достойно заплащане”, “На който му се свидят пари за здраве, вече е болен”.

По време на протеста символично бяха изгорени плакати с изписаното върху тях предложение за увеличение със 100 лева. Движението по част от ул. “Московска” бе блокирано за повече от два часа, а протестиращите настояха за среща с Терзиев. Той откликна на поканата, но обясни, че общината не е готова за 35% увеличение на заплатите.

Това предизвика напрежение сред протестиращите, те се опитаха да влязат в сградата, но пътя им бе препречен от охраняващата я полиция. Протестът приключи с предупреждение от медицинските специалисти, че ще започнат подготовка за стачни действия и ще поискат и родителите на децата, за които се грижат, да ги подкрепят при следваща акция.

След края на протеста по покана на Терзиев в общината се проведе нова среща с представители на протестиращите. Екипът на столичния кмет се ангажира да направи нови изчисления за възможностите за увеличение на заплатите след приемане на бюджета на София. Нови разговори предстоят през следващата седмица.

Видеа от протеста можете да видите във фейсбук страницата на КНСБ.