Протестът на медицинските сестри от яслите и училищата в София успя, осигуряват средства за 35% ръст на заплатите

Протестът на работещите в детските ясли, градини и училища в София, организиран вчера от Федерацията на синдикатите в здравеопазването и Медицинска федерация “Подкрепа”, ще постигне исканията си за увеличение на заплатите, стана ясно днес.

Двете федерации настояха за актуализиране на основните заплати в системата на ДУЗ и увеличението им от 1350 на 1890 лв., за работно облекло да се дават 500 лв. на година при 450 лв. сега, а при пенсиониране размерът на обезщетението да се увеличи на 9 брутни месечни възнаграждения.

Със столичния кмет Васил Терзиев и неговия екип бяха проведени две срещи – в понеделник, 25 март, и вчера след протестната акция. На втората бе поет ангажимент да бъдат направени нови изчисления за възможностите за увеличение на заплатите и за търсене на съдействие от Министерския съвет за осигуряване на необходимите средства.

Днес кметът на София обяви, че обещава от 1 април да бъде направено необходимото увеличение и да се изпълни колективният трудов договор, в който да залегне то. Преговорите за нов КТД в системата на училищното и детското здравеопазване в столицата започнаха на 11 януари тази година и предстои подписването му.

“В редица разговори с Министерския съвет договорихме, че това нещо ще се случи”, посочи Терзиев и допълни, че вече се правят всички формални постъпки за това.

КНСБ благодари на кмета на столицата, неговия екип и всички общински съветници за ангажираността за решаване на проблема с ниските възнаграждания в училищно и детско здравеопазване.