До 10 април е регистрацията за участие в XXI Детски етнофестивал

Броени дни остават до крайния срок за регистрация за участие в 21-ия международен детски етнофестивал “Децата на Балканите – с духовност в Европа”, който ще се проведе на 31 май и 1 юни в село Минерални бани, област Хасково.

Фестивалът се организира от КНСБ и Благотворителен фонд “Проф. д-р Желязко Христов“, Община Минерални бани е съорганизатор.

Регистрацията на участниците става през сайта на фестивала на адрес: https://fond-knsb.com.

Крайният срок е 10 април.

Фестивалът е посветен на 1 юни – Международния ден на детето.

От 2013 г. медиен партньор на събитието е Българска национална телевизия. През двата фестивални дни екип от БНТ ще изготвят два концерта и документален филм за детския празник, които ще се излъчат по БНТ, БНТ 2 и БНТ 4.

Целта на фестивала е стимулиране развитието на културата и изкуството, на таланта и духовността. Изкуството е най-прекият път към душата на човека и не се нуждае от превод. Основната идея и послания, които фестивалът носи са за съхраняване и развитие на фолклорното наследство и автентична култура на народите от Балканите, Европа и света, за толерантност между етносите, за уважение към различните духовни и културни ценности.

Откриването е от 10 часа на 31 май в Летния театър на Община Минерални бани. Фестивалът ще продължи до следобедните часове на 1 юни, когато ще се проведе официално награждаване на отличените участници.  Очакваме близо 2000 участници, придружители и гости от България и чужбина. Ще се представят деца от различни региони на страната и от различни етноси,  както и изпълнители от Босна и Херцеговина, Северна Македония, Сърбия, Турция, Молдова, Грузия и Индия.

Предвидени са награди във всяка възрастова група и категория, както и Grand Prix от 1000 лв. Grand Prix от 500 лв. в категория фолклор и Grand Prix от 500 лв. за най-добре представилите се изпълнители в категории съвременни танци (модерен балет, street dance, хип-хоп), характерни танци и класически балет.

За организиране и провеждане на детския етнофестивал участниците от България, които имат право на 1 нощувка, следва да заплатят вноска за участие в размер на 35 лв. на участник, включително и за музикантите, изпълняващи съпровод. Участниците от чужбина, които имат право на 3 нощувки, следва да заплатят вноска за участие, в размер на 50 лв. (25 евро) на участник, включително и за музикантите, изпълняващи съпровод по следната банкова сметка:

Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов”
IBAN: BG34UNCR76301010291100; BIC код UNCRBGSF;
УниКредит Булбанк
Основание – вноска за участие за… (изпълнител, танцова група, колектив)

Паралелно с концертната програма ще бъдат организирани съпътстващи дейности: 

  • Майсторски клас на Нели Андреева – дългогодишен солист на НФА „Филип Кутев“, ръководител и ментор на Хор „Нуша“, преподавател в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“;
  • Представяне на традиционни български художествени занаяти със съдействието на Задругата на майсторите на народните художествени занаяти;
  • Кулинарни изложения;
  • Други развлекателни и образователни занимания за децата.

Лица за контакт:

За участници от България:

Рени Джагалова – 02/4010423; 0884458554; е-mail: rpsaltova@citub.netrdzhagalova@gmail.com

За участници от чужбина:

Гергана Дойнова 35924010439; 359899331966; e-mail: gdoynova@citub.net