КНСБ даде старт на националната кампания “По-високи доходи с твоя синдикат” в Русе

Ръководството на КНСБ посети днес пет предприятия в Русе и се срещна с мениджмънта им и синдикални членове. С това бе даден старт на националната кампания на конфедерацията “По-високи доходи с твоя синдикат”.

Сред темите, които президентът на КНСБ Пламен Димитров и вицепрезидентът Даниела Алексиева обсъдиха във „Витте Аутомотив България“ и „Бадер България“, бяха липсата на кадри, усилията, които работодателите полагат, за да обучат своите служители. Засегнат бе и въпросът за дуалното обучение – какво е нужно да се промени законодателно, за да бъде приложимо то на практика. Повдигнат бе и проблемът с трафика до Индустриалната зона и транспортът, който е необходимо да бъде осигурен за работниците на Русе до мястото, където се намира във „Витте Аутомотив България“, а също така и идеята в района да бъде изградено детско заведение за децата на работещите във фирмата.

Димитров и Даниела Алексиева посетиха и Изпълнителна агенция „Поддръжка на река Дунав“ и разговаряха с изпълнителния директор Ивелин Занев.

Вицепрезидентите на КНСБ Тодор Капитанов и Огнян Атанасов проведоха срещи с ръководството на фирма „Великов и Ко“ и представители на мениджмънта на „Дунав прес“. Те представиха целите на кампанията, обсъдени бяха изискванията на Директивата за адекватните минимални работни заплати и насърчаване на колективното трудово договаряне, възможностите за кандидатстване по оперативни програми и Фонд „Условия на труд“.

В Русе ръководството на КНСБ се срещна и с кмета на града Пенчо Милков. „Откриваме кампанията си в Русе, тя е акцентирана точно върху правата – правото на сдружаване, на по-високи заплати и на колективното договаряне като механизъм, който трябва да се случи“, заяви президентът на КНСБ и допълни: „Една от целите на нашата кампания, която в следващите месеци ще мине през над 100-150 компании в страната, е да посочи добрите работодатели, но и тези, които не само препятстват, но и ако продължават да го правят умишлено, може да влязат в затвора“.

В Русе се състоя и заседание на Регионалния съвет на КНСБ. „Прогнозата ми е, че няма да съставим лесно правителство след тези избори, вероятно служебният кабинет ще работи повече от 3 месеца“, заяви пред присъстващите синдикални председатели президентът на КНСБ. Той обясни, че темата за доходите на работещите през 2025 г. е сред първите, които трябва да бъдат повдигнати пред служебното правителство.

„Ще поискаме и бърз анализ на това какво става с икономиката – ние сме в трето тримесечие, в което нашите най-големи пазари, включително Германия са официално в рецесия. На вниманието на новия служебен кабинет ще бъдат поставени и проблемите в енергийния сектор, стана още ясно от думите на Димитров.