Пламен Димитров в Русе: КНСБ прави черен списък на предприятия, които нарушават правото на сдружаване

КНСБ ще иска от служебното правителство да придвижи законодателните промени, свързани с транспонирането на Директивата за адекватните минимални работни заплати и насърчаване на колективното трудово договаряне. Няма да чакаме никоя друга власт. През последните девет месеца нищо не беше направено, а срокът е до 15 ноември тази година.

Това каза на пресконференция днес в Русе президентът на КНСБ Пламен Димитров. Заедно с вицепрезидентите Даниела Алексиева, Огнян Атанасов и Тодор Капитанов от дунавския град той даде старт на националната кампания на конфедерацията “По-високи доходи с твоя синдикат”. Тя цели да разясни произтичащите от директивата необходими изменения в законодателната рамка, както и приетите през юли миналата година промени в Наказателния кодекс, които криминализират нарушаването на правото на сдружаване. В пресконференцията участва и областният координатор на КНСБ в Русе Боянка Димитрова.

В рамките на кампанията ще бъдат посетени над 150 предприятия в цялата страна. В повече от половината няма синдикални организации. Те са два вида – такива, в които има перспективи и отношението към работещите е добро, и други, в които се нарушават правата. Така че очаквайте да имаме и добри срещи, и лоши, каза Димитров.

Той обясни, че КНСБ ще направи черен списък на предприятия, в които има тенденциозно нарушение на правото на сдружаване. “Не плаша никого, но казвам, че е дошло времето да се разбере, че всъщност правилата на играта се променят в България”, каза президентът на КНСБ. Той напомни, че с новия член 174 б от Наказателния кодекс всеки, който възпрепятства правото на синдикално сдружаване, трябва да се приготви да влезе в затвора. Конфедерацията събира информация за нарушения, за да може да защити по съдебен ред вече охранените от закона синдикални права.

Има работодатели, които започнаха да променят своето отношение. Това, което наблюдаваме е, че правата започват да се спазват. Все повече работодатели, особено тези които са “на светло” осъзнават, че цената на труда и заплатите не могат да бъдат толкова ниски. В противен случай хората напускат, знаете, че има недостиг на 200 хиляди работници. Нашата битка продължава, става все по-ясна и категорична, каза още Димитров.

Той акцентира върху необходимите изменения в законодателството, за да се приложат изискванията на Директивата за адекватните минимални работни заплати и насърчаването на колективното трудово договаряне. Конфедерацията е изготвила над 40 страници с предложения за нормативни промени.

Приетата от парламента промяна в Кодекса на труда, според която минималната заплата е 50% от средната за страната, не е достатъчна, посочи президентът на КНСБ. Директивата казва много други неща, включително, че периодично трябва да се мери адекватността на минималната заплата, как се съизмерва спрямо разходите за издръжка, обясни Димитров и напомни, че през март тази година Управителният съвет на МОТ прие дефиниция за заплата за издръжка. Методологията за определянето ѝ трябва да включва и спецификите на всяка държава и КНСБ настоява да бъде договорена на национално ниво.

Конфедерацията е дала своите предложения на работодателските организации и как да се договарят на браншово ниво началните заплати по икономически дейности и по категории и длъжности.

Димитров коментира и приетото днес от Министерския съвет Постановление, с което се увеличават заплатите на 53 хил. души, работещи в държавната администрация. За тях не бе предвиден ръст на възнагражденията с Бюджет 2024. Няколко месеца водихме преговори. Средно увеличението е с 200-300 лева, каза той.

В рамките на кампанията пред сградата на Община Русе бе разположен информационен център на открито. На него гражданите имаха възможност да се запознаят с дейността на синдиката и да подават сигнали за нарушения на правото на сдружаване, на синдикалните права, както и на трудовото законодателство. Информационни центрове ще има във всеки един от градовете, които ще бъдат обхванати от националната кампания. Утре такъв ще бъде разположен пред сградата на Община Велико Търново, а в петък, 5 април, и в Шумен.