Пламен Димитров в Шумен: Сдружаването на работници би допринесло за изсветляването на сивата икономика

“С националната кампания на КНСБ „По-високи доходи с твоя синдикат“ опитваме да постигнем възможно по-висока информираност“, каза президентът на конфедерацията Пламен Димитров по време на среща със синдикалната организация в “Алкомет”. Той и вицепрезидентите на КНСБ Даниела Алексиева, Тодор Капитанов и Огнян Атанасов посетиха Шумен в рамките на представянето на кампанията, която стартира в Русе на 3 април. По време на срещата в шуменското предприятие бяха обсъдени също нивата на заплатите, възможностите за увеличаването им, както и условията на труд и евентуалното им подобряване. Повдигнат бе и въпросът за това дали последните реализирани увеличения на възнагражденията са успели да компенсират кумулативната инфлация, а също и повишеното заплащане за нощния труд.

В „Алкомет“ Димитров и Алексиева се срещнаха и с Хюсеин Умут Индже, член на Управителния съвет на компанията.

„Знаем колко важни са инвестиции за производителността и ръста й, посочи Димитров и допълни: „Знаем как спадът на пазари заради Ковид се отрази на печалбите. Стои въпросът какво ще се случи през 2024 г. Прогнозите са, че инфлацията тази година ще е около 4-5%, дори малко по-надолу. Това, което искаме е да помислим как могат да се повишат доходите“. В рамките на разговора президентът на КНСБ представи и целите на националната кампания „По-високи доходи с твоя синдикат“. От думите му стана ясно, че сдружаването на работници – каквато е една от целите на кампанията – би допринесло за изсветляването на сивата икономика. „Интерес от това имат и политиците – гласове не могат да се купуват с чисти пари, сивата икономика помага за купуването на гласове и за печалби в сянка. Търсим съмишленици и по отношение на проблема с хазарта“, подчерта той. По думите му 437 000 души у нас работят на минимална работна заплата, като 70 процента от тях са заети в частния сектор.

От своя страна Хюсеин Умут Индже обясни, че философията на формата е такава, че не гледа на синдикатите и ръководството като на два отделни лагера. „Ако искаме да дадем повече, трябва да произведем повече. Ковид, войната, инфлацията, стресът са фактори, които затрудняват живота навсякъде – в Шумен, България и по света. Да правиш инвестиции стана трудно, защото е трудно да прогнозираш. Приемам синдикалното присъствие много добре, за нас това е партньорство. Добре е да има синдикално присъствие, защото иначе няма как да усетим нуждите на работещите толкова добре, тъй като не сме долу при тях“, каза още той.

По време на визитата във фирма „НЕС – нови енергийни системи“ бяха дискутирани проблеми в посока липсата на квалифицирани кадри, мерките срещу сивата икономика, на вниманието на управителя Мартин Петров бе поставена и кампанията „Моето първо работно място“ на КНСБ. Дискутирани бяха идеи за промени в образователната система, които биха били в полза на бизнеса.

„Пазарът на труда е изключително динамичен“, подчерта Димитров.

Ръководството на КНСБ се срещна и с д-р Светослава Хайнова – зам.-кмет на Шумен по социална политика и здравеопазване, както и с  Николай Колев – зам.-кмет по икономическо развитие. Тема на срещата бяха предстоящите избори, нивото на инфлацията и доходите у нас. Среща бе проведена и с областния управител на Шумен проф. Добромир Добрев, както и с ръководството на Радио Шумен. Ниските заплати на журналистите и липсата на кадри в бранша бе основен акцент при разговорите с директора Ангел Трайков.

В Шумен вицепрезидентите на КНСБ Огнян Атанасов и Тодор Капитанов разговаряха с част от ръководството на Комплексния онкологичен център. Фокус на разговорите бяха темите, свързани с новата национална кампания на конфедерацията, плановете на здравното заведение за закупуване на нова медицинска техника, както и дали държавата може да подпомогне обезпечаването им. Обсъдена бе и възможността за общи дейности във връзка с превенция на раковите заболявания, особено тези на работното място – възможности за скрийнинг за мамография при жените, а при мъжете – профилактични прегледи за рак на простата, който е най-често срещан при тях. Идеята е данните да послужат за изследване за това каква е връзката между раковите заболявания и работата с опасни химични вещества в предприятията, в които се работи с такива.

Въпроси, касаещи работното време, възможностите за синдикализация, почивките и отпуските бяха тема на разговор по време на визита във фирма „Ваком МП“, засегната бе и темата за подобряване на условията на труд в частта им бъдещи планове за инвестиции на мениджмънта за осигуряване на социални придобивки.

В рамките на посещението на ръководството на КНСБ се състоя и заседание на Регионалния съвет в града.