Пламен Димитров в Благоевград: Ще изискаме проверки във фирми, които плащат предимно минимални заплати

Синдикалното движение трябва да се стимулира. Ако няма синдикати, няма как да има колективни договори. Това каза в Благоевград президентът на КНСБ Пламен Димитров, където днес част от ръководството на конфедерацията провежда срещи с представители на бизнеса и местната власт в рамките на националната кампания „По-високи доходи с твоя синдикат”.

„С настоящата национална кампания добронамерено информираме работодателите. Действията, като това в частна фирма да няма синдикат, трябва да приключат, ако не иска някой да влезе в затвора. Много от тези, които плащат предимно минимална заплата, е вероятно да влязат в черния списък на КНСБ, ние ще изготвим такъв“, посочи той.

В област Благоевград близо 89 000 души са наети по трудови отношения, като от тях 26 600 работят на минимална заплата, което са почти 34%, сочат данни на НСИ.

„Това означава, че една трета от наетите са на минимална заплата и то основно в частния сектор”, посочи президентът на КНСБ. Средната заплата в региона за миналата година е 1148 лева.

От думите му стана ясно, че посочените величини са знак, че сивата икономика е широко разпространена в Благоевградско. „Не е новина, но е подкрепено с числа, никой до момента не е започнал да гледа сериозно на тези факти. Въпросните 34%, за които споменах, в национален мащаб са малко под 20 на сто. Очевидно нещо не е наред, има изключително огромен сив сектор“, подчерта още той.

Димитров допълни още, че във фирмите, в които се плащат основно минимални работни заплати, КНСБ ще изиска чести проверки от страна на Инспекцията по труда и допълни, че целта е да се изясни къде е истината.

„За нас в тази кампания е много важно да успеем да получим съмишленици сред по-широк кръг в обществото. За 11-та година правим кампанията в училищата „Моето първо работно място“. Едно от важните неща, които опитваме да кажем на учениците, е да изискат да имат трудов договор, когато започват да работят и той да не е на минимална работна запалата“, обясни още президентът на конфедерацията.

От думите на Димитров стана ясно, че сред целите на националната кампания е КНСБ да изиска институции да са по-адекватни към това, което се случва.

„Всички виждаме как около нас никнат хазартни заведения, а въпросите свързани с тях се поставят доста свенливо от депутати и тези, които управляват. Знаем, че хазартните заведения са свързани с фирмите за бързи кредити, а все повече работници затъват в хазартния бизнес, широко рекламиран в медиите“, коментира Пламен Димитров и допълни: „В последната година-две все по-често чуваме работниците да искат да им се плаща в брой, защото иначе следва запор на заплатата им“. От думите му стана ясно, че сивата икономика у нас по отношение на оборотите възлиза на около 40-45 млрд. лева. „Тя плаща изборите, плаща незаконните заплати в джоба, тя минимизира правата на работниците. Имаме намерение да вкараме поне един работодател в затвора, търсим кандидати, тези, които са най-агресивните и безпардонно нарушават правата на своите работници и нелоялно конкурират всички останали, които се мъчат да стоят на светло“.

Димитров посети информационния център на открито в центъра на Благоевград, на който гражданите можеха през целия ден да се запознаят с дейността на синдиката и да подават сигнали за нарушения на правото на сдружаване, на синдикалните права, както и на трудовото законодателство.

Президентът на КНСБ, вицепрезидентът Огнян Атанасов и областният координатор Силвия Стоянова-Христова проведоха среща и с кмета на Благоевград Методи Байкушев. Димитров изтъкна договорените възнаграждения в училищно и детско здравеопазване – 1918 лв. “Постигнато е нещо наистина уникално, за което бях много приятно изненадан. В момента в София заплатата е 1890 лв. след проведения наскоро протест, а вие тук сте с 28 лв. повече от столицата. Благоевград пази поне едно първо място, затова поздравявам кмета”, коментира той.  До дни в Благоевград предстои да заработи и тристранен съвет за сътрудничество.

В рамките на кампанията Димитров и Огнян Атанасов се срещнаха и с мениджмънта на “Хидроенергийна компания” АД и го запознаха с целите ѝ. Със собственика на дружеството Иван Чапов бе обсъдено състоянието на икономиката, мерките срещу сивия сектор. Иван Чапов посочи, че като човек и бизнесмен за него най-важни са хората и затова инвестира в тях. Той заяви, че бизнесът му е на светло и подкрепя предложените от КНСБ мерки срещу сивата икономика.