КНСБ подкрепя националната стачка в Гърция на 17 април

Общата конфедерация на гръцките работници (GSEE) организира 24-часова национална стачка в страната на 17 април срещу минималното покачване на заплатите и високата инфлация. От името на КНСБ президентът на конфедерацията Пламен Димитров изпрати писмо за солидарност и подкрепа на действията.

В него се казва: “Кризата с разходите за живот засегна много тежко работниците в Европа и по света. Тя засегна и работещите в Гърция, и по-специално нископлатените работници. Заплатите в Гърция трябва да се повишат, за да отговорят на промените в издръжката на живота. Възстановяването на колективните трудови договори и възстановяването на определянето на минималната работна заплата чрез колективно договаряне също е сериозна предпоставка за осигуряването на достоен живот на гръцките работници.

КНСБ е заедно с вас във всички ваши искания, особено за повишаване на заплатите на гръцките работници, и призоваваме гръцкото правителство да предприеме всички необходими мерки за справяне с кризата по най-добрия възможен начин в полза на работещите в Гърция! Пожелаваме успех на стачката!”

Конфедерация на гръцките работници настоява за повишаване на заплатите, незабавни мерки за борба с високите разходи, възстановяване на колективното трудово договаряне.

В стачката ще се включат лекари, моряци, транспортни работници и работещи в други сектори, а в края на деня ще се проведат митинги както в Атина, така и във всички големи градове в Гърция. Няма да работят корабите, фериботите, метрото, жп транспортът.