ФНСЗ се включва в информационни сесии на Европейския орган по труда за сезонни работници

Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ ще участва в организирани от Европейския орган по труда (ЕОТ) информационни сесии, насочени към български сезонни работници в селското стопанство във Франция.

Целта е подобряване на информираността им относно техните трудови и осигурителни права и свързаните с тях задължения, с което да се гарантират в по-голяма степен справедливи условия на труд и да се предотвратят ситуации на трудова експлоатация.

Срещите ще се проведат на 24 и 25 април в пет населени места в областите Монтана и Русе, в които големи групи от жителите традиционно всяка година работят сезонно във Франция. Посетителите ще имат възможност в разговори с представители на българските и френските институции и синдикалните организации, да зададат своите въпроси и да получат информация. Осигурен е превод.

От българска страна в инициативата ще участват и представители на ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ), Националния осигурителен институт, Националната комисия за борба с трафика на хора, Национална федерация „Земеделие и горско стопанство“ – КТ „Подкрепа”, кметствата на гр. Ветово, гр. Глоджево, с. Смирненски, гр. Бойчиновци и с. Якимово.

От страна на Франция участие ще вземат представители на Център за европейски и международни връзки за социална сигурност, Демократична конфедерация на труда на Франция и Генерална конфедерация на работниците.

В сесиите ще се включат и националните служители за връзка към ЕОТ за България и Франция, както и представител на сектор „Информиране“ на институцията.

В област Монтана българските и френските експерти ще предоставят информация и консултации на 24 април в село Якимово (от 8:30 до 10 часа) и гр. Бойчиновци (от 11:30 до 13 часа).

В област Русе информационните сесии ще се проведат на 25 април в село Смирненски (от 8:30 до 10 часа), в гр. Глоджево (от 11:30 – 13 часа) и в гр. Ветово (от 14:30 – 16 часа).