Виолета Иванова пред Нова телевизия: С минимална заплата в Румъния основните 20 храни се купуват 15 пъти, в България – 8

Минимум 2616 лв. са нужни месечно за семейство с едно дете. Разходите са скочили с 4,3%. Темата коментира зам.-директорът на Института за социални и синдикални изследвания и обучение към КНСБ Виолета Иванова в ефира на „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Тя обясни, че в момента около 1 млн. души у нас не могат да достигнат заплата за издръжка, а миналата година те са били 1,7 млн. души. Експертът допълни, че през 2023 г. това са 67% от работещите, а тази година – 65 на сто.

Данните показват, че за 20 жизненоважни стоки са необходими 113 лв., посочи Иванова. „В Испания, с една минимална работна заплата (МРЗ), тези продукти може да се купят 26 пъти, в Румъния – 15 пъти, а в България – 8,2 пъти“, допълни тя.

Иванова каза още, че според директивата за адекватна МРЗ, която трябва да се транспонира до 15 ноември в страната, възнаграждението трябва да бъде равно на заплатата за издръжка, която е 1616 лв. за един човек. „Тогава няма да говорим за работещи бедни“, каза експертът и допълни, че в момента у нас на МРЗ се осигуряват около 540 000 души, до миналата година те са били около 20% (по данни на НСИ).

„Това са средни данни за страната ни, в някои от областите – като Кюстендил например – 36% от наетите се назначават на МРЗ”, посочи тя.

Зам.-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ обясни, че през 2023 г. цените на хранителните стоки са скочили с 21%. В момента има задържане. „Когато говорим, че малката потребителска кошница е нараснала с 4 на сто, това е на фона на вече повишени цени и затова не може да се усети, че инфлацията е преодоляна“, допълни специалистът.

Цялото интервю може да гледате тук.