Подписан бе КТД за училищно и детско здравеопазване в София, заплатите се вдигат с 30%

Минималните основни заплати на работещите в училищно и детско здравеопазване в столицата се вдигат с 450 лв. и стават 1890 лева. За лекар със специалност, който е директор на комплекс за детско хранене или детска ясла, стартовото месечно възнаграждение вече е 2200 лв. Увеличението влиза в сила от 1 април.

Това предвижда сключеният днес Колективен трудов договор за Детско и училищно здравеопазване в София-град за 2024-2025 г.

Той бе подписан от кмета на столицата Васил Терзиев, зам.-председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ д-р Пламен Радославов, председателят на Синдикалната организация на федерацията в ДУЗ – София Антоанета Стоянова, председателят на Медицинска федерация “Подкрепа” Росица Палешникова и заместникът ѝ Вихра Белева.

До договореностите се стигна след протест на 26 март пред сградата на Столичната община, организиран от двете медицински федерации, на който работещите в детските ясли и училищни кабинети медицински специалисти настояха за ръст на възнагражденията им, които изоставаха сериозно от предвидените в отрасловия КТД на национално равнище. Ден след протеста столичният кмет се ангажира с изпълнение на исканията, които да залегнат в новия колективен договор за системата на детското и училищното здравеопазване. Преговорите по него започнаха на 11 януари тази година.

В КТД е залегнало и друго искане на протестиращите – средства за работно облекло да се увеличат на 500 лв. годишно.

Колективният договор предвижда още основният платен годишен отпуск за синдикалните членове да е 25 работни дни при стаж над 15 години; 24 дни при стаж между 10 и 15 г.; 22 работни дни при стаж от 5 до 10 години и 21 работни дни при стаж под 5 г. Допълнителен отпуск от два дни се предвижда за работници или служители с две деца до 18 г.; при встъпване в брак, смърт на член на семейство, кръводаряване.

Днес е хубав ден за детско и училищно здравеопазване в София, което изпадна от негативния пример за недостигане на договореностите в КТД на национално ниво, каза д-р Пламен Радославов. Той благодари на кмета Васил Терзиев, на зам.-кмета Иван Василев, а също и на председателя на здравната комисия в общината Ваня Григорова.

Васил Терзиев благодари на синдикатите за доброто сътрудничество и съвместна работа и подчерта, че в негово лице имат партньор.

По думите му това е важна крачка за решаването на дългогодишен проблем, касаещ достойното заплащане на хората в здравния сектор. “За нас това е една малка стъпка, първа и важна, в посока за по-високи и достойни доходи, за подобряване на условията на труд и за привличане на нови кадри”, каза още кметът на София.

Зам.-кметът по финансите в Столичната община Иван Василев посочи, че със синдикатите са имали много конструктивен диалог през последните седмици и са успели да постигнат съгласие по точките в колективния трудов договор. Това е първа стъпка, а следващата е да намерим повече специалисти, които да влизат в системата на детското здравеопазване в общинските заведения, добави Василев.