Благотворителна изложба с картини на синдикалисти бе открита в КНСБ

Благотворителна изложба, в която са представени 41 картини и 8 пластики на художниците синдикалисти Марина Ставрева, Тодор Капитанов, Станислава Такева и Панайот Калудов, бе открита днес, 26 април, в сградата на КНСБ. Набраните средства ще бъдат предоставени в подкрепа на децата на работници, загинали при трудови злополуки.

Експозицията бе представена в навечерието на 28 април – Международния ден в памет на загиналите при трудови злополуки, който е и Световен ден за здравословен и безопасен труд. Организатори на събитието са Конфедерацията на независимите синдикати в България и Благотворителният фонд „Проф. д-р Желязко Христов“.

Творбите  могат да бъдат разгледани и купени до 26 май.

По време на откриването един от авторите на представените картини – Марина Ставрева, която по професия е юрист, сподели, че заедно с председателя на Благотворителния фонд „Проф. д-р Желязко Христов“ Рени Джагалова дълго са обмисляли инициативата, за да подпомогнат децата, загубили един или двама от родителите си при трудови злополуки.

„В момента 37 деца-стипендианти получават всеки месец по 70 лева, а шест от тях, които са абитуриенти тази година, ще получат еднократна помощ от 300 лева за бала си“, каза Рени Джагалова  и поясни, че тази инициатива се реализира вече 26 години. “Важно е, че се показва талантът на художниците синдикалисти и винаги съм вярвала, че човек по-често трябва да се докосва до изкуството, за да промени света”, допълни тя.

Сред стипендиантите има деца, които са загубили и двамата си родители.  Загиналите са от различни райони на страната, с различни професии, в т. ч. миньори, полицаи, учители, шофьори, железничари и др., по-голяма част от тях синдикални членове.

Всеки може да се включи и да помогне с SMS на стойност 1 лв. с текст DMS POMOGNI  на кратък номер 17 777.

При желание за ежемесечно участие в кампанията, може да се направи абонамент за месечно дарение в размер на 2 лв. или 5 лв.

Можете да помогнете и като направите целево дарение по банковата сметка на сдружение с нестопанска цел “Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов”: IBAN: BG34UNCR76301010291100; BIC код UNCRBGSF УниКредит Булбанк.