Огнян Атанасов пред Нова телевизия: Отпуснатата помощ е реанимационна, за да не спрат мините и ТЕЦ „Марица изток 2“

След многобройния протест на енергетици, миньори и синдикати, за да защитят бъдещето на Мини “Марица Изток”, те се срещнаха с депутати, министри, както и с президента. Искането за излизане на свободния пазар на тока беше отложено с една година. “Отпуснатата помощ е реанимационна, за да не спрат мините и ТЕЦ „Марица изток 2“, каза пред Нова телевизия Огнян Атанасов, вицепрезидент на КНСБ. Публикуваме интервюто:

 

– Повярвахте ли на властта и какво ще се случи след тази година?

– На властта отдавна не вярваме и го казваме съвсем открито. За това, което се случи днес, казахме на премиера: „Ние сме доволни, но не щастливи“. Това, което взеха като решение са по скоро някакви реанимационни действия, за да не спират мините и да не спре ТЕЦ 2 от 1 юли. А крайно решение, което да даде бъдеще на мините и тецовете няма. Няма как да сме доволни от това, което видяхме днес. Да започнем с рекултивацията.

– Да, миньорите искат рекултивация на Маришкия басейн. Това гарантира работата за още 4 години. Така ли е? И на всички заети към момента ли?

– Определено не на всички заети към момента. Рекултивацията трябва да започне, защото екологичните щети и недай Боже злополуки ще бъдат страшно силни.250 милиона не знам дали ще стигнат, но ще дадат глътка въздух  в момента.

– 250 милиона за 4 години и 50 милиона веднага, което практически са две заплати.

– 50 милиона, чухте днес министъра, че има само 6 милиона, а заплатите са 27 милиона.  Така, че частта от хората, които не са заети във въгледобива, а той падна наполовина през последната година, което не дай Боже да означава съкращаване на половина. Това дава сигурност и ние я виждаме. Част от хората ще отидат да правят рекултивация на терените, защото е много важно.

– Нека да уточним, че говорим за 15 хиляди души там и обща в бранша 80 хиляди души.  

– 15 хиляди души са пряко заети в добива на въглища във въгледобивните райони. В производството на електроенергия от въглища  и около 80 хиляди, които са свързани с тези основни предприятия в Мини „Марица Изток“ и в комплекса в Бобов дол. Така, че за съжаление, справедливият преход в България приключи с първите 160 човека, които бяха освободени  в началото на гози месец от  „Контур Глобал“ („Марица Изток“ 3), за които всъщност  се оказа, че няма решение.Няма ги по-добрите работни места, няма ги по-високите заплати, няма предложения за нови работни места. От Агенция по заетостта им предлагат работа като готвачи.

– Те са 130 души, казахте.

– 160!

– 160 миньори и енергетици вече безработни, на които не им е предложено нищо. Това ли имате предвид?

– Да, няма срещи. Ние предвиждаме среща  в началото на следващия месец заедно синдикатите с общината и работодателите. Ние направихме едно проучване в „Контур Глобал“. Срещнахме се с всеки един човек по отделно. Питахме го какви умения има, какво би правил в бъдеще. Така, че имаме индивидуални профили на всеки един от тях и ще ги предложим на местния бизнес и общината, така че да намерим някакво решение. Отново казвам – същата заплата или по-висока, същите условия на труд за квалификацията, която ти имат, а не берачи на ягоди в Англия, както някои от тях казват, че нямат друга алтернатива.

– Добре, сигурни ли са тези 280 милиона, които бяха обещани днес?  Защото, ако Европа ги сметне за държавна помощ, в крайна сметка могат да не дойдат като инжекция в следващите 4 години.  

– Много се надявам да са сигурни. Разбира се, надяваме се да получим нотификация от Европа, че одобрява отпускането на тези средства от бюджета. Впрочем, не знаем дали правителството има план Б, но ние ще питаме отново на жълтите плочки (павета) какво се случва. Разбира се, ние ще направим всичко възможно да помогнем на правителството. Днес казаха, че разчитат на нас и на нашата помощ на европейско ниво. Ние имаме нашите инструменти да го направим. Така, че това ще стане. Изпреварвам един ваш въпрос, който е свързан отлагането на либерализацията на енергийния пазар.

– Да, всичко това, за което говорим, как ще се отрази на хората? Има много хора, които се плашат от така наречената либерализация. Какво означава за потребителите?  

– С  право се плащат, защото тези обещания, че едва ли ще плащат по-малко още от 1 юли, няма как да повярваме, защото държавата не направи абсолютно нищо, за да увери хората, че техните сметки няма да станат по-високи. Вероятно ще станат по-високи.

– Защо смятате, че ще станат по-високи?

– Всъщност, ние в момента отмяна на либерализацията на битовия пазар нямаме. Остава до 2026 година. Това, което сега се прави като стъпка е всъщност да даде възможност ТЕЦ „Марица Изток“ 2 да работи за регулирания пазар.

– За някакви кампенсации…

– Да, тя работи за регулирания пазар като КЕВР определя цената, но това, което произвежда ТЕЦ 2 е в цената. Около два блока работят постоянно. Това създава енергийна сигурност в страната. Защото виждате ли какво се случи с това безконтролно строене на ВЕЦ в България. В момента 50% от нарушенията в енергийната система в Европа се дължат на България и Франция. За това ние плащаме глоби. Единствените мощности, които могат да балансират това са въглищните мощности. Така, че да не бързат да ги затварят и политиците да много хубаво да премислят какво ще се случва за напред с въглищата и въглищните централи, защото ще направим,  според мен, много голяма беля.

– Казвате да помислят, но това се мисли вече от няколко години и не се предприемат крачки и се отлага, отлага… Преди не са помислили и сега не мислят.

– Ние от 2019 -2020 година всъщност нямаме енергийна стратегия Имаме 2-3-4 проекта и пак нямаме. Днес енергийният министър каза: „Трябва да я намерим тази стратегия в министерството и да я приемем!“ . Хората трябва да знаят какво ще се случва в следващите 4-5 години. Тази несигурност е нещо, което обезверява хората и те по никакъв начин вече не вярват на такива решения.Тези решения са крайно спешни. Без тях няма заплати в мините, ТЕЦ „Марица Изток“ 2 престава от 1 юли, а това означава още 2300 човека безработни. И тогава какво правим?

– Представихте икономическата картина. Съвсем накратко – спасителната рекултивация, спасителна за запазване на работните места ли е? Тази рекултивация не трябва ли да  се случва периодична, когато спре работата на конкретното място да се предприемат необходимите мерки – да се върне реката в коритото и да се затвори конкретната дупка, в която е работено, образно казано.

– Тя се случва и в момента. Никой не оставя така, защото ще стане голяма беля. Може да загинат хора от това, че не се прави.

– За нея плаща ли се допълнително? За фирмите, които работят плащало ли се е във времето?

– Плащало се е във времето – да.  Но в случая е важно това, което казах – добивът на въглища е намален наполовина и това означава, че по-големи обеми земи трябва да бъдат рекултивирани. Това трябва да стане задължително, защото отново казвам, ще ими сериозни проблеми, ако това не се случи.

 

Интервюто може да видите тук.