Огнян Атанасов пред БНР: Нужни са строги мерки за намаляване случаите на трудови злополуки

Според статистиката ежегодно в световен план има приблизително 22,85 млн. жертви на трудови злополуки. През изминалата година у нас са декларирани 87 смъртни случая поради работен инцидент. 28 април е официалният Международен ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести работници, а също и Световен ден за здравословен и безопасен труд. Поради съвпадението с празника Цветница тази година в България той ще бъде отбелязан на днешната дата (29 април).

Какви са ангажиментите на всеки работодател, за да не се допускат трудови злополуки, и има ли още дефицит в това отношение  – разговор в “Нашият ден” на програма “Христо Ботев” с Огнян Атанасов, вицепрезидент на КНСБ.

Още на 26 април КНСБ и представители на социалните партньори отдадоха почит на загиналите при трудови злополуки български работници. Атанасов споделя, че тази година денят минава под надслов “Да предпазим работниците от трудови злополуки и смъртни случаи, свързани с климатичните промени”. Статистиката сочи, чев много страни смъртността в следствие на работа при екстремни климатични условия се покачва. В България също се наблюдава тревожна тенденция, но много от трудовите злополуки се прикриват и остават недекларирани, заявява Атанасов.

Гостът припомня, че Европейската комисия и Европейските синдикати са предприели кампания за нулева смъртност на работното място до 2030 година.

„Нужна е програма и това да бъде един основен критерий. Ако до 2030 година упсеем да намалим поне наполовина смъртните случаи, тогава сме си изпълнили нещата. Ако и догодина имаме повишение на броя смъртни случаи, това означава, че не сме си свършили работата”, посочи вицепрезидентът на КНСБ.

Към момента в действие е Национална програма по здравословни и безопасни условия на труд, която изтича тази година. За следващия период (2025-2027) трябва да бъдат наложени строги мерки и критерии от страна на работодателите и синдикатите за намаляване случаите на трудови злополуки.

Спазването на транспонираните европейски директиви и провеждането на ежедневен инструктаж на работното място, особено в рисковите професии, са две много важни условия, по думите на Атанасов. По-високи обезщетения за пострадалите биха дисциплинирали работодателите, допълва гостът.

В България има сравнително добро законодателство, стига да бъде спазвано, смята Атанасов. Вицепрезидентът на КНСБ обръща внимание и на още един проблем, свързан с липсата на адекватно изследване и подход към трудовите блести. У нас за професионални болести се признават едва 10-15 диагнози, междувременно страната ни е водеща в негативните класации, отнасящи се до сърдечно-съдови и ракови заболявания.

Цялото интервю може да чуете тук.