ФНСОЛП стартира инициативи за 190 години текстилна промишленост

Тази година се навършват 190 години от началото на българската индустриализация, която започва със създадените от Добри Желязков първа работилница, а малко по-късно и първа фабрика за текстил на Балканите в гр. Сливен.

В тази връзка на 24 април Федерация Лека промишленост (ФНСОЛП) стартира поредица от инициативи за отбелязване на годишнината.

Със събитие, организирано от синдикалната организация в „Ново стъкло“, от Национален музей на текстилната индустрия в гр. Сливен представиха на учениците от училище “Васил Левски”, гр. Нови пазар занаят  “басмаджийство” .

Занаятът представлява художествено печатане върху текстил, което се осъществява чрез специални дървени калъпи-щампи.​ Всеки участник имаше възможност да изработи свое щампирано текстилно изделие като използва готови калъпи, а сам прави дизайна и цветовото съчетание. За учениците това беше един забавен начин да се запознаят с този стар занаят.

Предстоят редица подобни инициативи, организирани от ФНСОЛП, като следващата ще бъдат ежегодно организираните Работнически спортни игри на Федерация Лека промишленост, които тази година ще се проведат от  20 до 23 юни.