Любослав Костов пред БНТ: Индустрията се забавя, но това не е основание доходите да не се вдигат

Европейската икономика стагнира и в резултат на това се забавя и българската икономика, включително и прогнозите за реалния растеж, така че до голяма степен това, какво ще се случи с нас, зависи от това, какво ще се случи с Германия, заяви в студиото на “Още от деня” Любослав Костов, главен икономист на КНСБ и директор на Института за социални синдикални изследвания.

“Да, индустрията се забавя, има основание за притеснение, но това не е основание доходите да не се вдигат, тъй като те се вдигат със закъснение”, посочи той.

По думите му, има много ясни научни изследвания, които доказват, че вътрешното търсене е основният двигател на растежа и че инфлацията в България не е била провокирана от търсенето.

“Не е вярна тезата на някои икономисти, които казваха: “Не купувайте хляб, защото  той поскъпва най-много и така помпате инфлацията”. Инфлацията беше привнесена отвън, в резултат на редица шокове в предлагането и беше породена от кризата в международните вериги на доставки и от целия производствен цикъл.”

От думите му стана ясно още, че 65% от работещите у нас са под нетната издръжка за едночленно домакинство, а друго 30 на сто получават под 1000 лева чисто. “Имаме куп проблеми, които изискват дългосрочна хоризонтална политика по доходите – тоест за всички съобразно приноса, съобразно атестациите, съобразно икономическия цикъл, както и това как да конвергираме към страните от Западна Европа. Искаме държавата като най-голям работодател да бъде толкова работодател, колкото частният сектор за своите работещи”, обясни още Костов.

“Неравенствата стимулират конкурентоспособността, те са хубаво нещо, но в приемливи граници. В България не са обществено приемливи границите на неравенствата, те трябва да са в обществено приемливи норми, които стимулират растежа. Трябва да се борим, включително и при заплащанията при неравенството между пол. Вече няма да има как заплатите да са фирмена тайна, това свърши”, заяви събеседникът.

Целия разговор вижте тук