Пламен Димитров пред БНР: Над 200 хиляди са нарушенията на трудовите права в България през миналата година

За миналата година има над 200 хиляди нарушения на трудовите права в България. Това съобщи пред БНР Пламен Димитров, президент на КНСБ. Нарушаването на правото на синдикално сдружаване от миналата година е криминализирано, напомни още той.

Димитров обърна внимание на проблема с работещите бедни у нас.

“Когато над 750 хиляди българи живеят в условията на работеща бедност, т.е работят, но не могат да изкарат достатъчно пари, за да хранят семействата си – получават нетно под 1000 лева, очевидно е, че има още много какво да се свърши”, посочи президентът на конфедерацията.

През последните няколко години успяхме да компенсираме поне галопираща инфлация с ръста на доходите, каза синдикалният лидер в предаването “12+4”. Пламен Димитров напомни, че от месец март има международно приета заплата, необходима за издръжка и България също би трябвало да се съобразява с това.

“Освен методологията как да се определя минималната заплата, тя трябва да се мери ежегодно към тази заплата за издръжка. Има проблем с осигуряването на достатъчно работна сила в България”, отчете синдикалният лидер.

“През последните десетина години между 200 000 и 250 000 работни места остават трайно незаети. За нас решението на проблема не е в това да внесем десетки хиляди души от Непал, Индия и т.н. Те са хора с друга култура и навици. Това няма да донесе нито устойчивост на пазара на труда, нито ще реши демографската криза в България. Ние предлагахме програма за заселване на 100 хиляди българи от Украйна и Молдова. Трудно е да се каже защо нямаме активна държавна политика в тази посока”, допълни той.

Първи май, освен Ден на труда, е и празник на КНСБ. Синдикатът организира открити приемни, където гражданите могат да потърсят съдействие или съвети от експерти.

Цялото интервю може да чуете тук.