Пламен Димитров: Европейският социален проект е уникален

Въпреки някои икономически процеси, като част от глобалното разединение, не можем да отречем, че европейският проект е социален. Всички ние го харесахме, искахме да ни се случи, не ни бе наложен принудително, а едно от най-важните му измерения е именно социалното. Европейският социален проект е уникален. Такъв няма нито в Азия, нито в Близкия Изток. Последните години показаха, че в условията на мултикризи Европейският съюз реагира много адекватно.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на провелата се по повод днешния Ден на Европа кръгла маса “Организираното гражданско общество през призмата на европейските избори 2024: отстояване на отрития демократичен дебат”. Тя бе организирана от Икономическия и социален съвет на РБългария, съвместно с Европейския икономически и социален съвет и УНСС. Във форума участваха членове на ИСС – представители на синдикалните, работодателските и неправителствените организации, както и представители на академичните среди, на Националния младежки форум, на Европейския икономически и социален комитет. Всички те призоваха за активност на предстоящите избори за европейски парламент, като възможност за изразяване на позиция и ограничаване на набиращите скорост радикални движения.

Днешният 9 май има и други измерения, за други ценности, освен Ден на Европа. В САЩ е Ден на учителя, в Латвия – Ден на майката, в Румъния – Ден на независимостта, посочи Димитров. Той напомни, че през последните години в ЕС бяха приети редица важни законодателни актове, сред които Директивите за адекватните минимални работни заплати и насърчаване на колективното трудово договаряне и за прозрачност на заплащането. Всичко това се мултиплицира и извежда като приоритет и показва манифестирането на тези ценности – за справедливо разпределение на това, което заедно сме произвели и за премахване на дискриминацията в заплащането.

В ЕС бяха направени и някои грешки и това трябва да се отчете, изтъкна президентът на КНСБ и добави: Ако пренапрегнем пружината със Зелената сделка, така че Източна Европа да не може да издържи на натиска, не можем да очакваме друго освен радикализация. Отговорът на това ще е, че тези партии ще са по-представени в Европейския парламент. Погледнете къде се отварят тези нови работни места, свързани със зеления преход – в Западна Европа, не в Източна. Ето защо настояваме за Директива за справедлив преход. А утре, 10 май, отиваме да видим първите жертви от Зелената сделка, без зелени социално справедливи работни места. Отиваме да търсим къде са. (В Стара Загора утре ще се проведе среща с участието на КНСБ, КТ “Подкрепа”, кмета на Стара Загора Живко Тодоров, социалния министър Ивайло Иванов и представители на 26 предприятия от региона със съкратените 160 работници от “Контур глобал” в търсене на възможности за осигуряване на заетост.)

Бедността влияе върху радикализирането на вота, предупреди Димитров и напомни, че изследване на Евробарометър сред 26 хил. граждани на ЕС показва, че основен проблем за хората, който трябва да е и приоритетна тема за кандидатите за Европарламента, е борбата с бедността и социалното изключване, следван от общественото здраве и на трето място – подпомагането на икономиката и разкриването на нови работни места.

В тежките времена на кризи и войни в Европа все повече има нужда да се замислим и да отстояваме ценностите на Европейския съюз. Предизвикателствата пред всички по време на европейските избори са големи, защото след голямото разширяване на ЕС преди 20 години, когато за България и Румъния също беше отворен пътят на предприсъединителния процес, сега на дневен ред са младите хора в Европа и в България, родени около времето, когато част от тези страни членки, включително и България, стават членове на ЕС. Целият пълноценен живот на родените тогава, до момента е бил в страна членка на ЕС. Сега повече отвсякога те трябва да участват в демократичния процес, като гласуват и по този начин защитят европейските ценности. Ролята на синдикати, работодатели, граждански организации е да обясним какви са ценностите на ЕС и да можем през нашата дейност да пресъздадем колко важно е отстояването на тези ценности, посочи председателят на ИСС Зорница Русинова.

Оливер Рьопке, президент на Европейския икономически и социален комитет, във видеообръщение пред участниците в кръглата маса коментира заплахите пред демокрацията, като дезинформацията, подвеждащата информация, намеса на трети страни в демократичния процес. Рьопке определи като сериозен проблем пред Европа намаляването на вярата в демократичните институции, поляризирането на обществата, езика на омразата, който набира сила, негативното отношение към определени категории от населението. Според него “във въздуха се усеща чувство на отчаяние заради повишаване на цената на живот, изолацията и липсата на състрадание, емпатия и разбиране”. Той призова хората да дадат своя глас на предстоящия евровот, защото, макар да не са панацея, “те са единственият легитимен начин да изразим нашите желания и да поискаме по-добро бъдеще”.