Пламен Димитров в Стара Загора: Енергийният преход не е справедлив

За нас е изпитание да минем през този процес. Години наред се опитваме да привлечем вниманието на сменящите се правителства към необходимостта да се направи национален план за справедлив преход, времето обаче беше загубено. Преходът не е справедлив. Това, което става в момента със съкращенията в “Контур глобал”, се случва в среда, която не е подготвена. В момента на бегом се опитваме да свършим неща, които трябваше да бъдат направени преди 3 години. Много от нещата можеха да се случат по друг начин, да има по-голямо спокойствие и яснота. През последните месеци правим много срещи с работещите. Преди месец и половина в ТЕЦ “Контур глобал”, когато се срещнах и с над 200 работници, никой не говореше за съкращения.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на провелата се днес среща в Стара Загора с част от освободените работници от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3“, представители на местни предприятия, служебния министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов. В разговора участваха и президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов, областният управител на Стара Загора Ива Радева, заместник-кметът на общината Радостин Танев, вицепрезидентите на КНСБ Огнян Атанасов и Тодор Капитанов, представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Конфедерацията на работодателите и индустриалците и Българската търговско-промишлена палата.

Целта на срещата бе да се представят пред местните фирми нагласите и очакванията на работниците, те да се срещнат с представителите на фирмите и да се видят конкретните алтернативи за започване на работа.

Освободените работници от ТЕЦ “КонтурГлобал Марица изток 3” искат да продължат да работят в енергийния сектор. Заедно с Министерство на труда и социалната политика сме направили първото картографиране на уменията и желанията на работещите в теца за тяхното бъдещо кариерно развитие. Данните показват, че картотекираните искат да продължат да работят в енергийния сектор и то в региона. Голяма част не искат да се местят в други региони на страната и искат да получават доход, който е сходен с досегашния, но не по-малък от него, обясни Димитров.

Той подчерта, че работниците са посочили, че най-голям процент на заплатите в сектора е между 2500-3500 лева. “Днес трябва да видим дали има работодатели, които търсят хора с подобна квалификация и какво допълнително трябва да се получи като квалификация, ако има близка професия, която се предлага с подобно възнаграждение”, каза Димитров.

Димитров обясни, че решението да се отложи либерализацията на електроенергията за бита ще има наистина смисъл, ако през този едногодишен период се свършат конкретни действия с координирани политики. Средствата, предвидени за зеления преход, трябва да стигнат до предприятията, до работодателите, за да могат да наемат хора.

Президентът на КНСБ изтъкна, че институциите носят отговорност за забавените решения и липсата на такива, както и за изпълнението на даденото обещание, че съкратените ще получат обезщетение до 36 заплати.

“Трябва да има стабилно правителство с ясна перспектива, ясни ангажименти и планове кое може да се модернизира, кое може да се изгради като нова мощност. Всички говорят за газ, но “Булгартрансгаз” трябва да пусне тръбата. Тя е заложена в нейния работен проект, но няма финансиране”, заяви пред медиите Пламен Димитров. Той посочи, че едва ако това се случи, може да се говори ще се газифицира ли нещо в комплекса, дали ТЕЦ 2 ще изграждат газова централа и дали ще има възможност някои от хората, които в момента работят във въглищни централи, да работят в газови централи. Необходима е преквалификация. Необходимо е време за изграждане на централа поне 2- 2,5 години”, каза той.

Пламен Димитров изрази оптимизъм, че ЕК ще разреши държавна помощ по повод решението на парламента държавата да отпуска 250 млн. лв. годишно на “Мини Мариза Изток” до края на 2028 г. за рекултивиране на терените. “Основната причина е десетилетия потисканата цена на въглищата на непазарни равнища от държавата и заради това мината не може да отдели необходимите средства за рекултивация. Аз съм оптимист, че комисията ще позволи подобни средства така мотивирани”, каза той.

В Стара Загора президентът на КНСБ се срещна със синдикалната организация на конфедерацията в ТЕЦ „Марица изток 2“. „Песимист съм за отмяната на Зелената сделка, но съм оптимист за нейната промяна“, каза той пред присъстващите.

Среща бе проведена и в „Мини Марица изток“, където ръководството на КНСБ разговаря със синдикалната организация на конфедерацията и мениджмънта на предприятието. Обсъдени бяха подписването на Колективен трудов договор, осигуряването на средства за заплати на работещите в дружеството, както и предстоящата рекултивация на минни терени в предприятието в следващите години. Oт ръководството на “Мини Марица Изток” декларираха, че не се предвиждат съкращения на персонала.