СБУ връчи наградите “Учител на годината” за 27-ми път

Синдикатът на българските учителите връчи днес, 10 май, за двадесет и седма поредна година наградите от Националния конкурс “Учител на годината”.

В заключителния етап на конкурса са номинирани 70 учители и директори, като измежду тях бяха наградени победителите в десет направления, каза председателят на СБУ д-р ик.н. Янка Такева. Направленията са предучилищно възпитание и подготовка; начално образование; хуманитарно образование; природо-математическо; изкуства и спорт; професионално образование, директори и помощник-директори; възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и педагогически съветници; млади учители; учители наставници.

На тържествената церемония присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентите на КНСБ Даниела Алексиева и Любослав Костов, бившите министри на образованието и науката – Йорданка Фандъкова, проф. Сергей Игнатов, проф. Тодор Танев, Красимир Вълчев и проф. Сашо Пенов, служебният заместник-министър на образованието и науката д-р Емилия Лазарова, началникът на кабинета на служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков – Наталия Михалевска, представители на Министерството на образованието и науката, началници на Регионални управления на образованието, преподаватели, учени и социални партньори.

“Днес българското учителство и всички ние, тук в залата, сме изключително горди, и чест е за нас, че президентът Румен Радев е с нас”, каза в словото си на церемонията Янка Такева. Тя отбеляза, че за първи път на конкурса “Учител на годината” присъства президентът на България.

Целта на СБУ е в продължение на 27 години да показва на българското общество какви учители има България, както и какви ученици, и млади хора имаме, каза председателят на СБУ. И добави, че българските учители пазят нашата култура, традиции и родовата, социална и историческа памет. В основата на всичко това е българският учител, а “след това идват нашите професори, научни работници, Българската академия на науките, изследователите, защото ние сме тези, които създаваме бъдещето на България”, заяви Такева.  Тя подчерта, че децата трябва да бъдат възпитани да обичат родината си, да знаят как да бъдат успешни в съвременния динамичен свят. Предизвикателството на нашето време е ученици и родители да повярват на учителя в ситуация, в която знанието е отворено във всяка секунда от всички информационни инструменти. Изкуственият интелект няма да замени учителя, категорична бе тя и изтъкна, че българският учител е изключително иновативен и креативен, а изкуственият интелект подпомага учебно-възпитателната работа в училище.

Президентът Румен Радев посочи в словото си, че водещите теми днес в големия обществено-политически дебат са ценностите, националните цели и идеали, гарантирането на нашия суверенитет, оцеляването и просперитетът ни като нация. “Години наред ние търсим ключа към тези важни за обществото ни теми, но много рядко успяваме да стигнем до същността, до началото, а началото – здравите темели на градежните за обществото ни елементи, е именно вашата обществена мисия”, каза Радев в обръщение към българските учители.

Президентът попита дали можем днес да говорим за национално единение, ако няма какво да обединява децата от най-ранна възраст, ако не се възпитават в любов, уважение, лоялност към родината и дали могат нашите млади хора да растат като достойни, отговорни граждани, отворени към Европа и към света, без да познават своята история, род и родина.

Държавният глава заяви, че отговорът е един и той се състои в това дали имаме високоподготвени учители и компетентни педагози, хора, влюбени в своята професия и в България.

Президентът благодари на по-опитните преподаватели, че въпреки тежките времена в недалечното минало на унизително заплащане и срив в престижа на професията, не са абдикирали от тяхната високоотговорна обществена мисия. Последните години българските управляващи най-сетне започнаха да поправят тази груба грешка и да се повишава и заплащането, и да се подобряват условията на труд на българския учител, каза Радев. Той отбеляза, че има още много какво да се направи. Радев поздрави и младите учители за техния професионален избор. Можете да бъдете горди, че вие вече сте в челните редици на изграждането на модерна, европейска България, каза Радев.

Той връчи наградите на отличените учители в природо-математическото направление – Антоанета Димитрова – старши учител по биология от Велико Търново, Милена Коцева – главен учител по математика, информатика и информационни технологии от Силистра и инж. Петя Желева – старши учител по математика, информатика и информационни технологии от Бургас.

В направление “Предучилищно възпитание и подготовка” приза получиха Елена Хаджиева от Пловдив, Ели Христова от Банкя, Несрин Караалиева от Бургас.

Богомила Стефанова от Плевен и Радмила Илиева от българското училище в Братислава получиха отличия в направление “Начално образование”.

В направление “Хуманитарно” бяха наградени Ваня Симеонова от Варна и Илияна Гагова от Велинград.

Павел Църов от Габрово и Юлиян Георгиев от Враца са “Учители на годината” в направление “Изкуства и спорт”.

Верка Бонева от Перник и Камелия Ангелова бяха наградени в направление “Професионално образование”.

В категорията “Учители наставници” бе отличена Мая Михайлова от Ямбол, а приза за “Млади учители” бе за Кръстина Иванова от София и Марина Дамянова от Кюстендил.

В направление “Възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и педагогически съветници” награда получиха Петър Астинов от Благоевград и Теменужка Манолова от Ловеч.

Виолета Гълъбова, директор на ДГ 175 в София, Елеонора Лилова, директор на 2 СУ “Акад. Емилиян Станев” в София и Милко Багдасаров, директор на СУ “Петко Рачов Славейков” в Кърджали получиха приза в категорията “Директор и заместник-директори”.