Петър Бунев пред БНТ: Ако транспортният министър не вземе мерки, излизаме на протест

Повече от месец и половина водим преговори за нов колективен трудов договор в НКЖИ и не можем да постигнем съгласие и да видим от страна на работодателя дори разбиране на проблемите. В НКЖИ работят над 10 500 човека. От страна на работодателя срещаме една стена, която не иска да осъзнае какъв е проблемът. За последните 6 месеца имаме загубени повече от 200 работни места. Търсим начин, по който да върнем хората, работещи в железниците. Дори не говорим това да стане на момента.

Това каза пред БНТ председателят на Синдиката на железничарите в България Петър Бунев по повод изпратената вчера декларация на Координационния съвет на синдиката до служебния министър на транспорта Георги Гвоздейков, с която се настоява за оставка на ръководството на НКЖИ заради предлаганите параметри в новия Колективен трудов договор и се предупреждава за възможност за протестни действия.

Декларацията е взета с решение на 50 представители на 9-те хил. работещи, членове на СЖБ. “Колегите от КТ “Подкрепа” са на същото мнение. Те не се разграничават от това, така че в действията си ще бъдем единни, обясни Бунев.

Той посочи, че до декларацията се е стигнало, тъй като чашата е преляла. “Хората са наистина под стрес, трябва да полагат извънреден труд. Не може един млад човек да минава през изпити, през психотестове на няколко години и да го задържиш със заплата от 1000 лв. От ръководството казват, че нищо не могат да направят, защото нямали пари. Ако нищо не могат да направят, защо са там?, попита Бунев.

Председателят на СЖб посочи, че другият стрес в момента са ремонтите на цялата инфраструктура. Хората работят в извънредна ситуация, в която не разполагат с техниката на много места, която ги пази от грешки.

“Поискахме оставката на ръководството, защото виждаме в негово лице един обслужващ персонал на строителните фирми. Не може да има такива прекъсвания за сметка на ползвателите на железницата. Строителните фирми трябва да имат технология, така че да не се намалява транспортът”, посочи Бунев.

Той предупреди, че ако транспортният министър не вземе мерки, първата крачка ще бъде митинг. “Правили сме го преди години, знаем как се прави протест”, каза председателят на синдиката.