Кадрите стават по-независими, по-решими да си търсят правата, заяви Пламен Димитров във Варна

Срещи в 7 варненски фирми проведе ръководството на КНСБ в рамките на пролетната си кампания „По-високи доходи с твоя синдикат“. В морската столица президентът на конфедерацията Пламен Димитров се срещна и с кмета на града Благомир Коцев.

В рамките на срещата със синдикалната организация на КНСБ в „Енерго Про“ бяха обсъдени възможностите за ръст на заплатите в предприятието и тези за покриването на инфлацията в България в последните около 30 месеца. Фокус в разговорите бяха още свикването на Съвет за социално сътрудничество, дейността му през миналата и тази година, подписването на КТД. Акцент в разговорите бе също липсата на кадри във фирмата.

„Битката, за която всички трябва да знаят е промяната в НК и по-конкретно на чл. 174б, който предвижда лишаване от свобода за рободатели, които препятстват правото на сдружаване в техните фирми“, посочи президентът на КНСБ пред присъстващите. По-късно Пламен Димитров и вицепрезидентът Даниела Алексиева проведоха среща и с мениджмънта на фирмата. Либерализацията на пазара на ток  и сроковете, свързани с нея, какво трябва да бъде направено за това енергетиката да бъде приоритизирана бяха сред обсъдените теми. И още – текучеството на кадри, исканията за подобряване на средата на работа, спазването на етичните норми, както и отношенията, които се отразяват на задържането на работещи в компанията.

Участие в срещите в “Енерго про” взеха и Марина Митова, председател на Независимата синдикална федерация на енергетиците към КНСБ и Георги Петров, председател на федерация “Енергетици” към КНСБ.

Във Варна бе проведена среща и с представители на мениджмънта на фирма „Пластхим“, която е производител на биаксиално ориентирано фолио, каст ориентирано полипропиленово фолио и гъвкави опаковки в България и на Балканския полуостров.

„Искаме да чуем проблемите на бизнеса“, каза пред присъстващите президентът на конфедерацията. От срещата стана ясно, че основното предзивикателство пред фирмата касае подбора на кадри. Те работят на 8 и 12-часови смени, някои напускат работното си място, за да започнат по-високо платена работа в чужбина или нерядко пъти се пренасочват към плавания с кораби, стана ясно от казаното по време на срещата. Сред начините за обезпечаване нуждата от работници е внасянето на кадри от чужбина – една от които е Непал, друг начин за справяне с проблема е превозването на такива от пет съседни на Варна общини. Ръководството на КНСБ предостави информация за възможностите за придобиване на квалификация по дигитални умения на работещи във фирмата. Възможностите за обучение са както присъствено, така и онлайн.

Среща бе проведена и с ръководството на Летище “Варна”. “Ние сме туристическо летище и правим най-доброто да сме атрактивни като работодател”, каза д-р Франк Кванте – глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop нa “Фpaпopт Tyин Cтap Eъpпopт Meниджмънт” AД, опepaтop нa Лeтищe „Bapнa“ и Лeтищe „Бypгac“. Тема на разговор бяха и социалните придобивки, здравните прегледи, осигурени за работещите на летището, подобряването на логистиката, както и възможностите за компенсирането липсата на кадри чрез приобщаването на семейства от българската диаспора от Украйна и Молдова.

В морската столицица се състоя и заседание на Регионалния съвет на КНСБ. “Хората очакват доходите им да растат и този ръст да е поне 12-13% годишно. Дали е постижимо във всяка фирма, на всяко място – това е друг въпрос. Такива са данните на НСИ през последните години за ръста на СРЗ. 2024 г. също върви в тази посока. Заплатите в частния сектор дори растат по-силно. Този, който не върви с темповете на заплатите и една година да изостане, на следващата си губи хората. Работещите се ориентират бързо и си менят фирмите доста често, затова имаме и увеличаващо се текучество на кадри. Нашият натиск няма как да не продължи, защото отвореният пазар, все по-лесната комуникация, все повечето знания, които придобиват хората кое как се случва на около 1000 км на Запад от нас, прави кадрите по-независими, по-решими да си търсят правата“, посочи Пламен Димитров.

Във Варна вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов и националният секретар Иванина Янкова проведоха среща с мениджмънта на четири фирми. В „Трайдънт Фрейт“ стана ясно, че от фирмата подкрепят действията на КНСБ за увеличаване на доходите. Отчитат и необходимостта от инвестиране в обучението на кадри. Сред трудностите, които фирмата среща в работата си с администрацията е голямото количество документооборот.

Борбата със сивата икономика в бранша и негативната тенденция за подбиването на цените и загубата на пазари бяха акцент в разговорите във фирма „Мела 99“. Ръководството ѝ отчете ползата и необходимостта от мярката 60/40 за подпомагане на българския бизнес.  В „Тайтън Гейт“ бе засегната темата с работата от разстояние, гъвкавият режим на работа и ползите от провеждането на регулярни тиймбилдинг събития. В „Стат“ ръководството на КНСБ и мениджмънта обсъдиха възможностите за инвестиции в здравословни и безопасни условия на труд, както и добрите резултати при ефективен контрол върху спазване на мерките за безопасност.