КНСБ посети 11 предприятия в Бургас

Ръководството на КНСБ посети на 14 и 15 май 11 фирми в Бургас в рамките на националната кампания на конфедерацията „По-високи доходи с твоя синдикат“.

„Независимо от това как се сменя властта и колко правителства минават, в последните 6 години КНСБ работеше най-активно за това да се повишат адекватните МРЗ, както и насърчаването на колективното трудово договаряне на заплатите през европейски механизми“,  каза по време на срещата със синдикалната организация на КНСБ в „Промет стиил“ президентът на конфедерацията Пламен Димитров.

По думите му преди 6 години това не е било в дневния ред, нито на ЕК, нито на правителствата ни, нито на политиците ни тогава. „6 години по-късно имаме една директива, която, ако се приложи добре, с всички възможности, които дава, ще промени радикално начина, по който се договарят и определят заплатите в България. Около нея е центрирано нашето внимание, отношенията ни с работодателите, с властта, която често се сменя, но въпросът касае и нашите заплати. Промените, които сме подготвили по изпълнението на тази директива, в Кодекса на труда са изключително сериозни. Чрез предложенията ни националното договаряне на заплатите ще изглежда по един много различен начин. Ще договаряме три минимални работни заплати – за нискоквалифициран, за средноквалифициран и за висококвалифициран труд. След това с по-големи и ясни отговорности и детайли в браншовите колективни трудови договори въпросът за заплатите ще изглежда по доста по-прагматичен начин по подобие на това, което се прави в Западна Европа от доста време. Директивата трябва да се транспонира до 15 ноември т. г.“, обясни той и допълни: „Вече близо година нашите основни търговски партньори са в рецесия. Втора година войната в Украйна дава своите негативни резултати в много посоки, както при европейския, така и при българския бизнес. В тази среда все повече предприятия започват да изпитват сериозни трудности, намаляват поръчки, свиват се производства, на места започнаха и съкращения“.

По време на срещата бяха коментирани още и договореностите в КТД, липсата на кадри и устойчивата тенденция на застаряване на работната сила, а също и тази – част от позициите във фирмата да заемат работещи пенсионери, бонусите, които получават работещите, нивата на инфлацията и кога и как в последните години възнагражденията им са били преразглеждани, а също и условията на труд.

По време на срещата с мениджмънта президентът на КНСБ и вицепрезидентът Даниела Алексиева коментираха работата на предприятието в условията на война, както и реализирането на поръчките и продукцията му в чужбина, средната възраст на работещите в него, текучеството на кадри, динамиката при заплатите и условията и др. На срещата присъства и председателят на Синдикална федерация “Металици” към КНСБ Васил Яначков.

В рамките на посещението си в морския град Димитров и Алексиева се срещнаха и с работещи на „Летище Бургас”, както и с представител на мениджмънта. Сред темите на разговор бе транспонирането на Директивата за адекватни МРЗ до средата на ноември т. г.

Част от ръководството на КНСБ се срещна и със синдикалната организация на КНСБ в “БМФ Порт – Бургас”, както и с мениджмънта на предприятието. Пламен Димитров разказа пред присъстващите какви са целите на камапнията „По-високи доходи с твоя синдикат“, която включва посещение на около 150 фирми в част от които конфедерацията има свои организации. Полагането на извънреден труд, договореното в КТД, ръстът на заплатите, липсата на кадри и задържането на наличните такива във фирмата бяха сред акцентите в разговорите. Участие в тях взеха Александър Шопов, председател на Федерацията на транспортните синдикати, както и Павел Брайнов, председател на Моряшки синдикат.

Директивата за адекватните МРЗ и свързаните с нея промени в КТ, отпадането на фирмената тайна, касаеща размера на заплащането бяха сред акцентите в разговорите в „БургасБус“, където Пламен Димитров разговаряха с члвеновете на синдикалната организация и управителя на предприятието Петко Драгнев. Обсъдени бяха още средствата, отпускани от държавата за компенсиране на картите на ученици и пенсионери, както и проект за закупуването на електробуси за градския транспорт в Бургас.

Във втория ден от посещението в Бургас се състояха срещи с кмета на града Димитър Николов, с когото бяха обсъдени търсенето и предлагането на работна ръка в сферата на туризма, както и идеята да се внасят работници от чужбина. Тема на разговор бе и нивото на възнаграждение в „БургасБус“, качеството на образованието, модерната библиотека в морския град, както и собствените приходи, събирани от местната администрация.

По време на срещата във фирма “Хит строй – К” акцент в разговорите бе, че част от тях напускат българския пазар на труда с идеята да търсят препитание зад граница заради по-високите възнаграждения в чужбина.

Пламен Димитров и Даниела Алексиева проведоха срещи и в „СЕ Борднетце – България“ – предприятие от автомобилната промишленост със седалище в Карнобат. Тема на разговр бяха нивата на инфлацията и възмоностите за увеличение на работните заплати, отражението на рецесията в Европа, запазването на близо 120 000 работни места чрез мярката 60/40 по време на пандемията, както войните в световен мащаб като фактор, влияещ върху бизнеса. Президентът и вицепрезидентът на конфедерацията се запознаха с производствения цикъл в компанията.

В рамките на представянето на националната камопания вицепрезидентите на КНСБ Тодор Капитанов и Огнян Атанасов, както и националният секретар Иванина Янкова, посетиха 5 фирми в Бургас. В „Чикън груп“ бе обсъдена липсата на кадри особено през летния сезон и необходимостта от внасяне на работна ръка от държави от трети страни като крайна мярка за набавяне на работещ персонал. В Денито“ акцент бе прилагането на социални политики, насочени към работещите, инвестиции в обучения, участия в европейски проекти и програми, както и взаимодействие с училища и университети и мерките за преодоляване на стреса на работното място. При визитата в „Керамика Бургас“ стана ясно, че мениджмънтът подкрепя действията на КНСБ за увеличаване на МРЗ и прилагането на социални политики, насочени към работещите – тиймбилдинг, безплатна храна и транспорт, както и осигуряването на електронни ваучери. Участие в срещите взеха председателят на синдикат “Бира, храни и напитки” Красимир Пащрапански и зам-председателят на Федерацията на независимите строителни синдикати Цветелина Бикарска. В „Красико Спорт“ ръководството на КНСБ бе запознато с работния процес при изработване на техни артикули. В срещата в предприятието участваха също представители на ФНСОЛП – Красимир Вълчев, зам.-председател и Мария Трънчева. Във фирма „Сигматек“ бяха обсъдени автоматизацията на работния процес, а също и инвестиции във внедряването на иновациите и високите технологии.

В рамките на националната кампания на КНСБ “По-високи доходи с твоя синдикат” в центъра на Бургас бе разположен информационен център на открито, чрез който гражданите имаха възможност да се запознаят с дейността на синдиката и да подават сигнали за нарушения на правото на сдружаване, на синдикалните права, както и на трудовото законодателство. Проведено бе и заседание на Регионалния съвет на КНСБ. В голяма част от срещите в предприятия участие взе и областният координатор на конфедерацията в Бургас Мая Сариева.