Пламен Димитров: Функционирането на пазара на труда е най-важно за бъдещето на икономиката

„За нас е изключително важно най-накрая да има устойчива формула на политическо управление в страната и да изкара цял мандат. България може да продължи да расте, икономиката ни може да бъде развивана с растящи темпове“.

Това посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на среща на конфедерацията с представители на политическа партия ГЕРБ във връзка с предстоящите избори за Народно събрание и за Европейски парламент. От страна на ГЕРБ участие взеха кандидатите за народни представители и водачи на листи Томислав Дончев, Деница Сачева, Владислав Горанов, проф. Костадин Ангелов и Деница Николова.

Димитров посочи, че за бъдещето на икономиката е най-важно функционирането на пазара на труда. „Инвестициите в индустрия, в технологични решения, които са ориентирани към върхови технологии. Управлението на европейските средства трябва да ни даде ясна посока за стимулиране на технологичната модернизация“, каза още той и допълни, че въпросът за индустриалното развитие е фундаментален и до известна стебен се „бие“ със Зелената сделка, както и с начина, по който тя функционира. “Зелената сделка трябва да бъде поставена на една умерена ревизия. Остават 4-5 месеца до срока за транспонирането на директивата за адекватни минимални работни заплати и насърчаване на колективното трудово договаряне, за която в последната една година не беше направено нищо. Всички говорят за механизма, касаещ МРЗ, а никой не вижда, че проблемът е в колективното договаряне“, подчерта президентът на КНСБ. Колективното трудово договаряне трябва да се насърчи през законодателството и това е съществен въпрос, подчерта още той.

„Очакваме действия и на европейско ниво, на ЕП, но и на българско ниво за нови технологични решения, за Зелена сделка, която да бъде подкрепена от нова директива за справедлив преход, за нова европейска индустриална сделка, която да сложи на масата интереса на европейската индустрия и в частност на българската такава. И не на последно място да изравни задължителността на изискванията“, подчерта още Пламен Димитров.

Димитров открои и някои от акцентите в Меморандума, изготвен от КНСБ за социално-икономическо развитие на страната през следващите 4 години.

По време на срещата Васил Яначков, председател на СФ „Металици“, постави въпроса за сложните и тежки процеси, които касаят европейската икономика в наши дни, както и за масовите стачки, спирането на заводи, протестите и съкращенията. „Такова нещо Европа не е изживявала от около 50 години“, каза той.

От своя страна Цветелина Милчалиева, председател на ФНСОЛП, постави на вниманието на участниците в срещата темата с колетивното трудово договаряне. „Липсата на работна ръка става хронична. Смятаме, че колективното трудово договаряне трябва да бъде наложено като стандарт за отчитане на устойчивостта в бизнеса“, каза тя.

Георги Петров, председател на НФЕ, постави въпроса за проблемите в комплекса “Марица Изток”, очакването от работниците за обезщетения, каквито бяха обещани, както и за  разкриване на нови работни места.

Председателят на ФНСМ Валентин Вълчев повдигна темата за взетите решения за българските енергетици и миньори в последните няколко седмици. Той уточни, че подписването на КТД в мини “Марица Изток“ е факт от няколко дни.

Председателят на синдикат „Водоснабдител“ Мариян Бухов повдигна темата за нуждата от реформа в сектора, както и устойчивото му развитие. „Инженерните специалности вече не са привлекателни за младите хора, а средната възраст на работещите в сектора е 53 години“, подчерта той. Валентина Васильонова, председател на ФНСЗ, също постави въпроса за Зелената сделка в контекста на общата селскостопанска политика и особено по отношение на българското земеделие. „Към момента консумираме над 80% вносни продукти от първа необходимост. Голямата болка на българското земеделие продължава да бъде ниската добавена стойност“, посочи тя.

Големите диспропорции в инвестиции бяха откроени като основен проблем в сферата на НКЖИ от страна на Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите в България. Александър Шопов, председател на ФТС, заяви, че е важно държавата да има ангажимент към публичния транспорт и да участва със съфинансиране, което да се поделя по равно с общините, за да могат те спокойно да оперират с дружествата в градския транспорт.

Кръстьо Боянов, председател на ФНСДУО открои като проблем в сектора изоставането на електронните услуги и обединените услуги, както и при нормативаната база. Като друг наболял проблем той открои и застаряването на кадрите в администрацията. „Преживяваме тежък период, идваме от преговори в отрасловия съвет за тристранно сътрудничество, където категорично отказват да преговарят работодателите за увеличение на възнагражденията на работещите в здравеопазването“, посочи в рамките на онлайн включване в срещата д-р Пламен Радославов, зам.-председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ. По думите му работодателите опитват да атакуват промените в закона, подкрепени от ГЕРБ, с които ставаше задължително действието на КТД чрез Националния рамков договор. „Такова нещо не се е случвало от много, много години“, подчерта той.

Запис на срещата можете да видите тук.