Международният детски етнофестивал ще се проведе за 21-ви път на 31 май и 1 юни

На 31 май от 10 часа в Летния театър на Община Минерални бани, област Хасково ще бъде открит 21-ият Международен детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа“.

Фестивалът се организира от 2001 г. по идея на проф. д-р Желязко Христов и с него КНСБ, Благотворителен фонд “Проф. д-р Желязко Христов“ и Община Минерални бани, която е съорганизатор на събитието, отбелязват Международния ден на детето – 1 юни.

На официалното откриване утре ще присъстват президентът на КНСБ Пламен Димитров, председателят на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева, зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова, зам.-министърът на културата Виктор Стоянов, Таня Михайлова, зам.-директор на Агенцията за социално подпомагане, кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер и други официални гости от страната и чужбина. Музикален поздрав към децата ще отправят Мими Иванова, Нели Андреева и Даниел Спасов.

Водещ на фестивалната програма отново ще е Александър Александров – Алекс.

Медиен партньор е Българската национална телевизия, която ще изготви два концерта с изпълнения на най-добре представилите се участници през двата фестивални дни. Те ще бъдат излъчени по БНТ 1, БНТ 2 и БНТ 4.

Преди официалното откриване от 9:30 часа по традиция ще протече празнично шествие, водено от Духов оркестър при Община Хасково, малки артисти от ОЦТИ „Галаксико“, Мажоретен състав при Младежки център-Хасково и представители на всички държави, участващи в детския етнофестивал.

През тази година в него ще се включат около 1800 деца, придружители и гости от цяла България (14 области и 32 населени места) и от чужбина. За два дни на фестивалната сцена ще се представят 170 колектива и индивидуални изпълнители, в това число 30 групи и солови участници от Индия, Русия, Северна Македония, Сърбия, Украйна и Черна гора.

Участниците са певци, инструменталисти и танцьори от 5 до 18-годишна възраст, които ще се състезават в три възрастови групи и различни категории и жанрове:

 • „Фолклор“ – вокал;
 • „Поп, джаз и рок“ – вокал;
 • „Фолклор“ – танц;
 • „Модерен балет“;
 • „Класически балет“;
 • „Характерни танци“;
 • „Спортни танци“
 • „Хип-хоп“;
 • „Инструменталисти – народни инструменти“
 • „Инструменталисти – класически и съвременни инструменти“;

През фестивалните дни ще бъдат организирани съпътстващи събития:

 • Майсторски клас на Нели Андреева – дългогодишен солист на НФА „Филип Кутев“, създател и диригент на Хор „Нуша“ и преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ ще проведе майсторски клас за вокалните изпълнители на фолклор.
 • Ателие-Галерия “Безкрай” ще представи техниката източване на грънчарско колело. Всеки участник ще има възможността да източи своя глинена творба, която ще гравира, ангобира и отнесе със себе си за спомен. По желание формите могат да бъдат и изпалени в пещ, за да се превърнат в керамика!
 • Тъкачна работилница „Моето слово“ – децата ще могат да изработят свои индивидуални пана на тъкачен стан, адаптиран за деца.
 • Работилница „Сръчни ръце“ на Център за изкуство, култура и образование, гр. София.
 • Майстори на традиционни занаяти от Задругата на майсторите на народните художествени занаяти – София и Регионална занаятчийска камара – Хасково ще запознаят участници и гости с български художествени занаяти – дъворезба, везба, битови сувенири, фолклорни облекла, накити, бродирани бижута, плъсти, сувенирни изделия от вълна, ръчно рисувани тъкани, рисувани съдове и др.
 • „Кулинарно изложение“ – жителите на с. Минерални бани ще представят традиционни кулинарни ястия.
 • Екскурзовод от Община Минерални бани ще запознае гостите на фестивала със забележителностите в района.

Всички участници в детския етно фестивал имат възможност да получат на видео запис своето изпълнение по предварителна заявка на място в Летния театър на с. Минерални бани или на следния линк:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScsJtNB5tKO-Ww9Lc7ZOIA65BA2elKkW-xd2M5BKqtWm2ZH-w/viewform?usp=sf_link

Участниците ще бъдат оценени от авторитетно жури от професионалисти в музикалното и танцовото изкуство.

Отличените изпълнители ще бъдат наградени на 1 юни.

ЖУРИ – ПЕВЦИ И ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ

 • Мими Иванова – една от водещите български поп изпълнителки през последните десетилетия. Участвала в хиляди концерти и телевизионни предавания по целия свят. Изпяла над 500 песни, като автор на значителна част от най-успешните ѝ песни е нейният съпруг, композиторът Развигор Попов. В своя творчески път Мими Иванова оставя десетки вечнозелени български песни (евъргрийни), достойни за „златния фонд“ на българската музика. Заедно със своя творчески и житейски спътник, Развигор Попов създават Детска музикална школа „Развигор“, в която подготвят млади таланти.
 • Нели Андреева – Дългогодишен солист на НФА „Филип Кутев“. Създател и диригент на Хор „Нуша“. Преподавател в Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров“.
 • Даниел Спасов  –  Редактор в “Балкантон“, от 1993 година е изпълнителен продуцент в Българската национална телевизия. Реализирал е стотици телевизионни фолклорни програми, музикални филми и портрети на изявени певци и инструменталисти, автор и водещ на популярните рубрики “От дума на дума „ и „Иде нашенската музика” . През 1994 г. името му е включено в световната енциклопедия “Музиката на света” /Лондон/. Дълги години е солист на световноизвестния хор “Мистерията на българските гласове”;
 • Снежана Полихронова Кърнолски – Диригент, вокален педагог, пианист, директор на Международните фестивали „Маджия Италияна“, „Орфей в Италия“, „Карнолски съмър кемп“, „Короната на Орфей в Гърция“, Национален конкурс „Път към славата“. Художествен ръководител на Вокална студия „Дъга“.

ЖУРИ – ТАНЦОВИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ

 • Акад. Красимир Петров – Хореограф и етнограф, носител на наградата „Златен век“ на Министерство на културата, „Златна лира” и „Кристално огърлие“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци, за високи творчески постижения. Председател на Сдружение на танцовите дейци. Преподавал е в Държавното хореографско училище в София, висши училища като АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив, СУ „Климент Охридски“, Нов български университет и Химико-технологичен и металургичен университет – София, Болградската гимназия „Георги Раковски“ – Украйна. Автор е на пет учебника по български народни танци. Тези учебници са единствени по рода си в България и се ползват от ученици и студенти в средните и висши училища по танцово изкуство. Издава и книгата „Приносът на българските хореографи за сценичното пресъздаване на народните танци“, където прави анализ на творчеството на най-ярките български творци в областта на хореографията на фолклорна основа.
 • Проф. д-р Антон Андонов – Заместник ректор на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев“ и балетмайстор в Ансамбъл “Тракия”;
 • Цветанка Гергинова – Създател на методиката “Принцип Еспирал”. Възпитаник на Държавно Хореографско Училище. Специализира класически и модерен танц в Палука Шуле и Кьолн – Tanz Akademie, Германия. Ученик на Маргарита Градечлиева и Сузана Борхерс. Един от първите модерни танцьори в България, член на Студио “Ек”. Нейни възпитаници са сред водещите танцьори, преподаватели и хореографи в България. Наградена е от Постоянната комисия за децата, младежта, спорта и туризма към Столична община за принос в развитието на спортното танцово изкуство в България;
 • Анатолий Клочков – Балетмайстор – педагог. От 1975 до 2002 работи като балетмайстор в „Ансамбъл на Строителните войски” – гр. София. Многократно е лауреат на републикански и международни танцови фестивали и конкурси. Балетмайстор е на телевизионните филми  „Що съм лудо лудувало”, Жив е българският Бог”, „Шумът на тишината” – влезли в златния фонд на БНТ. Носител на престижните награди: Орден „Кирил и Методи” II степен, „Златна лира” и „Кристално огърлие“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци, „Златна лира” на Синдиката на българските учители. Номиниран за наградите “ИКАР” – 2021 г. от Съюза на музикални и танцови дейци.

Фестивалът се реализира с подкрепата на Община Минерални бани и лично на кмета Мюмюн Искендер. Синдикатът на българските учители и Сдружението на танцовите дейци всяка година връчват свои награди на талантливи деца, изявили се през двата фестивални дни. Предприятия от страната и региона, хотелиери от общината, синдикални федерации и организации дават ежегодно своята подкрепа за осъществяването и развитието на етнофестивала.

Празникът се реализира с подкрепата на: СБУ; Моряшки синдикат; Национален банков синдикат; А1 България; „Профилактика, рехабилитация и отдих“ ЕАД, хотел „Божур“; АЕЦ „Козлодуй“; „Дънди прешъс Металс Челопеч”; ИК “Труд и право”; „Сани – Конс България” – „Зайо – Байо”; ДП „Ръководство на въздушното движение; ПОК „Доверие“ ЕАД; Електроенергиен системен оператор; ДП „Български морски флот; Фондация „Асарел”; „Арсенал“ АД; СО на КНСБ в „Арсенал“ АД; „Геотехмин“ ООД; ТЕЦ „Марица изток-2”; Интернешънъл Асет Банк; „Солвей Соди“ АД; „Елаците-Мед”; РУДМЕТАЛ АД;  Водоснабдяване и канализация“ ЕООД.