Националната кампания на КНСБ “По-високи доходи с твоя синдикат” се проведе и в област Хасково

Националната кампания на КНСБ “По-високи доходи с твоя синдикат” се проведе и в област Хасково на 30 май. Вицепрезидентите на конфедерацията Тодор Капитанов и Огнян Атанасов, както и областният координатор Веселин Тодоров, посетиха две от предприятията в региона – „Неохим“ в Димитровград и „Каменица“ в областния град.

Тема на разговорите с мениждмънта на „Неохим“ бе Зелената сделка, както и вносът на работна ръка от чужбина.

По време на посещенията в двете фирми Капитанов и Атанасов представиха приоритетите пред националната кампания на синдиката, както и предложенията за законодателни промени, които касаят транспонирането на директивите за адекватните минимални работни заплати и за прозрачност на заплащането.

При посещението си в “Каменица” двамата вицепрезиденти обсъдиха с предствители на синдикалната организация в него, както и с тези на мениджмънта, ръста на минималната работна заплата и недостига на кадри в региона, социалните придобивки, възможностите за увеличение на заплатите, а също и начина, по който се определят те във фирмата.

По думите на производствения директор на „Каменица“ Десислава Пенчева основно затруднение в момента създава липсата на квалифицирани кадри. „Обучението на новодошлите отнема време и се случва по наша програма“, посочи тя. Акцент в разговорите бяха също връзката между икономиката и образованието, начините, по които се набират нови работници, липсата на работна култура, както и проблемите за фирмите „на светло“, които са следствие от сивата икономика.

Участие в срещите в “Каменица” взеха и Цветелина Милчалиева, председател на Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост към КНСБ и Красимир Пащрапански, председател на синдикат „Бира, храни и напитки“ на КНСБ.