Започна 21-вият Международен детски етнофестивал

Двадесет и първото издание на Международния детски етнофестивал “Децата на Балканите – с духовност в Европа” започна днес, 31 май, на фестивалната сцена в Летния театър на Община Минерални бани, област Хасково.

Официалното начало бе дадено от президента на КНСБ Пламен Димитров и председател на Управителния съвет на Благотворителен фонд  “Проф. д-р Желязко Христов“. Конфедерацията организира фестивала, посветен на 1 юни, Международен ден на детето, от 2001 г. по идея на проф. д-р Желязко Христов, съвместно с община Минерални бани.

На церемонията по откриването присъстваха и председателят на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева, Мюмюн Искендер, кмет на община Минерални бани, Виктор Стоянов, зам.-министър на културата, Емилия Лазарова, зам.-министър на образованието, Таня Михайлова, зам.-директор на Агенцията по социално подпомагане, Гинка Райчева областен управител на Хасково, Надка Пехливанова, РУО Хасково, вицепрезидентът на КНСБ Даниела Алексиева, областният координатор на конфедерацията в Хасково Веселени Тодоров, народни представители и други официални гости. Всички те получиха плакети от 21-вото издание на фестивала.

Децата и всички гости в Летния театър бяха поздравени с вълшебните изпълнения на Боряна Генадиева, Нели Андреева, Мими Иванова и Даниел Спасов.

“Скъпи деца, щастлив съм да ви приветствам с добри дошли на 21-вия Международен детски етнофестивал. Слушайки преди малко музикалната импресия, с която от 2001 г. неизменно започва фестивалът, възникнал по идея на проф. д-р Желязко Христов, в съзнанието ми изплува образа на първия плакат на етнофестивала – един мост, който свързваше джамията и църквата и децата бяха от двете му страни. Това е смисълът на етнофестивала – да свързва етносите, да дава възможност децата да се опознаят още докато са малки с различията си в своя бит, култура, традиции, фолклор, да ги научи да разбират другия, да растат с толерантност и да изграждат помежду си мостове. За да можем да живеем заедно в България, в обединена Европа и да бъдем по-добри. Благодаря на всички, че сте тук”, каза Пламен Димитров преди да даде официалното начало на конкурсната програма.

В нея тази година участват над 1800 деца от седем държави. Включват се 170 ансамбъла, 30 групи, над 90 читалища и училища. На сцената през двата фестивални дни днес и утре ще бъдат представени 299 изпълнения.

Сигурен съм, че всички вие вече сте спечелили, мили деца. Самият факт, че сте тук заедно, че ще имате нови приятелства и хубави емоции, вече е печалба за всички вас. Емоцията, добрият дух и настроение ще доминират на нашето събитие. Културата няма граници, а фолкорът дава идентичността на един народ. Нека заедно всички ние да вървим напред, допълни президентът на КНСБ.

Председателят на СБУ д.ик.н. Янка Такева подчерта, че вече 21 години конфедерацията прави този “величествен, духовен, прекрасен празник, посветен на вярата, духовността, мира и на запазването на нашата българска, национална идентичност”. “Ние имаме мисията като народ, като държава, не само да развиваме духовността в нашата страна и на Балканите, но и да направим така, че светът да живее в мир, в толерантност, разбирателство, себеуважение към човешкия род, запазване на националната, родовата и историческа памет. Точно това правим 21 години с този фестивал – събираме децата от Балканите и света, за да покажем, че нашата мисия на този свят, нашата конфедерация я изпълнява и ще продължи и занапред. На добър час!”, каза Янка Такева.

Зам.-министрите на културата и образованието Виктор Стоянов и Емилия Лазарова отправиха приветствия към участниците и организаторите и подчертаха значението на толерантнотта между етносите и на изкуството, което отправя послание на всички езици за по-красив и светъл свят.

“Това е едно от най-значимите събития в културния календар на нашата област. Тук, в подножието на планината, в която още се носи ехото от лирата на Орфей, към този звук се прибавят и звънливите гласчета на децата, участващи в етнофестивала”, каза в емоционалния си поздрав и областният управител на Хасково Гинка Райчева.

Преди откриването на фестивала се проведе тържествено празнично шествие по улиците на Минерални бани, което бе водено от Духовия оркестър при Община Хасково, малки артисти от ОЦТИ „Галаксико“, Мажоретен състав при Младежки център-Хасково и представители на всички държави, участващи в детския етнофестивал.

В знак на почит към основателя на фестивала – проф. д-р Желязко Христов, бяха поднесени цветя пред паметната му плоча в близост до фестивалната сцена.

Паралелно с конкурсната програма и през двата фестивални дни се провеждат редица съпътстващи събития:

  • Майсторски клас на Нели Андреева – дългогодишен солист на НФА „Филип Кутев“, създател и диригент на Хор „Нуша“ и преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ ще проведе майсторски клас за вокалните изпълнители на фолклор.
  • Ателие-Галерия “Безкрай” ще представи техниката източване на грънчарско колело. Всеки участник ще има възможността да източи своя глинена творба, която ще гравира, ангобира и отнесе със себе си за спомен. По желание формите могат да бъдат и изпалени в пещ, за да се превърнат в керамика!
  • Тъкачна работилница „Моето слово“ – децата ще могат да изработят свои индивидуални пана на тъкачен стан, адаптиран за деца.
  • Работилница „Сръчни ръце“ на Център за изкуство, култура и образование, гр. София.
  • Майстори на традиционни занаяти от Задругата на майсторите на народните художествени занаяти – София и Регионална занаятчийска камара – Хасково ще запознаят участници и гости с български художествени занаяти – дъворезба, везба, битови сувенири, фолклорни облекла, накити, бродирани бижута, плъсти, сувенирни изделия от вълна, ръчно рисувани тъкани, рисувани съдове и др.
  • „Кулинарно изложение“ – жителите на с. Минерални бани ще представят традиционни кулинарни ястия.
  • Екскурзовод от Община Минерални бани ще запознае гостите на фестивала със забележителностите в района.

Награждаването на отличените участници ще се състои утре след втория фестивален ден.