Кампанията “По-високи доходи с твоя синдикат” се проведе в Разград

Националната кампания на КНСБ “По-високи доходи с твоя синдикат” днес, 4 юни, се проведе и в Разград. Вицепрезидентите на конфедерацията Тодор Капитанов и Огнян Атанасов, както и областният координатор Грациела Ранкова, посетиха четири големи и средни предприятия – “Млин-97” АД, “Дружба” АД,  “Газмонтаж инженеринг-РЗ” ЕООД, „RED & KO” ООД и се срещнаха с кмета на общината Добрин Добрев.

“С бизнеса и нашите синдикални членове в предприятията обсъждаме всички политики и действия на синдиката, свързани с възможностите за увеличение на работните заплати, предизвикателствата пред дейността на бизнеса в различни сфери. Най-голям проблем в региона е липсата на кадри и мотивация на хората. Голям е разговорът и за възможността социалният диалог да стабилизира отношенията между работодател и работник”, обясни на брифинг Тодор Капитанов. Той посочи, че ръководствата на фирмите застават зад това, че както производителността, така и възнагражденията трябва да се увеличават, че за личната мотивация на работещите са важни и условията на труд, организацията на работното време и почивките, съвместяването на професионалния и личния живот.

В посетените компании бе дискутирано дългосрочното сътрудничество, значимостта на предстоящото транспониране на Директивата за адекватните минимални работни заплати и насърчаване на колективното трудово договаряне. Капитанов подчерта, че тя предвижда покритието на работещите с колективни трудови договори да достигне 80%. Сред темите на кампанията е и промяната в Наказателния кодекс, направена преди близо година, според която всеки, който пречи на сдружаването и синдикалната дейност, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 5 години. По време на срещите с работодателите от региона бе засегната и темата за възможността предприятията, които изпитват затруднения заради спад на поръчките, резултат от рецесията в Западна Европа, да бъдат подпомагани от държавата по механизъм, подобен на мярката 60/40. За целта е необходимо да се изработят и формулират ясни критерии.

Съвет за тристранно сътрудничество ще се проведе в община Разград до няколко дни, стана ясно пък по време на срещата с кмета на Разград Добрин Добрев. Той посочи, че в общината има немалко звена, които работят на минимална работна заплата и подчерта, че държавната субсидия за нея трябва да е адекватна. По думите му в Разград има работодатели, които поддържат добри нива на работни заплати. Обсъдено бе и разрастването бизнес зоната в града, реализацията на инвестиции и разкриването на работни места там. Добрев обясни, че проблемът с липсата на кадри в Разград се решава с внос на работна ръка от Непал и Киргизстан.

По време на посещението на вицепрезидентите в града се проведе и заседание на Регионалния съвет на КНСБ в Разград.